Franjevački samostan u Makarskoj

# Franjevački samostan u Makarskoj

Srednja dalmacija

Makarska

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Makarska
29.08.2017. 15:36 dodajeIvan

Makarska se može pohvaliti prelijepim, i povijesno bogatim franjevačkim samostanom.

Više od jednog stoljeća postojanja ovog samostana, franjevci su stvorili knjižnica s oko 5000 knjiga, 24 inkanabule te mnogih časopisa i rukopisa. Samostan posjeduje i bogatu arhivu od 369 turskih dokumenata. Ispred samostana se nalazi crkva.

U 2002. godini izgrađen je spomenik fratru učitelju. Spomenik je rad kipara A. Jurkića.

Crkva sv. Marije na nebo uznesene je izgrađena vjerojatno 1400. godine. Više puta je spaljena i oštećena, ali i popravljena. U ove popravke su uključeni i novi elementi, koji su često kupovani kod otočkih graditelja što jeftinije i stoga neki imaju zastarjele oblike.

Nakon vremena stara crkva postala je premala, a tu su oko 1910. godine počeli izgradnju nove crkve. Crkva je dovršena i posvećena 1940. To je vrsta središnje građevine s kupolom. U apsidi je veličanstveni mozaik koji prikazuje Krista, stvaralačku Božju mudrost i njegovo darivanje vlastitog života onima koji ga prihvaćaju. U nizu se nalaze hrvatski sveci, blaženici i obični vjernici. Mozaik je djelo slikara Josipa Biffela.

Ako ste u Makarskoj, svakako posjetite samostan i naravno crkvu u kojoj možete razgledati ove jako zanimljive i vrijedne detalje.

Franjevački samostan u Makarskoj
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala