Prirodoslovni muzej Rijeka

# Prirodoslovni muzej Rijeka

Kvarner

Rijeka

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Prirodoslovni muzej Rijeka



Prirodoslovni muzej Rijeka može se pohvaliti titulom prvog regionalnog muzeja na riječkom području.

Utemeljen je 16. svibnja 1876. godine, ali je za javnost otvoren tek 1. svibnja 1946. godine. Muzej je smješten u Parku Nikole Hosta, u neposrednoj blizini Guvernerove palače, u obiteljskoj zgradi grofa Negronia.

Muzej danas ima 26 zbirki, sa blizu 90 000 muzejskih predmeta. Posebno su značajne i vrijedne zbirke minerala, spužvi i algi. U novije vrijeme (u doba digitalizacija i interneta) zbirke su od 2007. dostupne i putem Internet portala na.

Stručna biblioteka muzeja broji blizu 3 500 knjiga, koja se također može pretraživati putem interneta.

Od 1998. godine pristupilo se uređenju stalnog postava korištenjem modularnog pristupa i multimedije. Tim su projektom uređeni dijelovi stalnog postava Morski psi i raže s izradom scenografije i multimedijalne prezentacije. Sada izložbene predmete možete gledati pomoću CD medija, koji sadrži fotografije, slike i video sekvence. Istim projektom je postavljen novi stalni postav Geološka prošlost Jadrana. Tu je javnosti prikazana geneza i razvoj bazena Jadranskog mora. U prizemlju zgrade Muzeja nanovo je uređen dio stalnog postava „Akvarij - multimedijalni centar“.

U sklopu akvarija otvorena je i radionica-igraonica sa edukativnim igrama prirodoslovnog sadržaja.

Nakon završenih projekata, 2004. godine, su otvoreni stalni postavi Ptice i sisavci riječkog područja te Gmazovi i vodozemci riječkog područja. Godine 2005., u okolišu muzeja uređen je Botanički vrt, a na prvom katu je 2006. godine postavljen još jedan stalni postav „Kukci riječkog područja“. Sve postave prate multimedijalni CD mediji prirodoslovnog sadržaja.

Od svog osnutka, pa sve do danas, zaposlenici Muzeja vrijedno rade na dopunama zbirki i popularizaciji prirodoslovlja. Novostečena znanja stručnjaci muzeja prezentiraju putem znanstvenih i stručnih radova, popularnih predavanja i putem izložbi.

Osim što je zanimljiv građanima Rijeke, Prirodoslovni muzej Rijeka rado posjećuju turisti iz svih krajeva svijeta. Muzej je posebno pogodan za kraći obilazak obitelji sa djecom, posebno uzmemo li u obzir zanimljive eksponate koji djecu posebno zanimaju.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prirodoslovni muzej Rijeka
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala