Muzej Grada Rijeke Hrvatska

# Muzej Grada Rijeke Hrvatska

Kvarner

Rijeka

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej Grada Rijeke



Muzej grada Rijeke osnovan je 11. travnja 1994. godine, odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke, i preimenovanjem dotadašnjeg Muzeja narodne revolucije. Muzej se nalazi u parku Guvernerove palače, u zgradi koju je još  1976. godine, baš za namjene muzeja projektirao ing. arhitekt Neven Šegvić.

Kroz period unazad 10 godina, prikupljena je brojna građa koja je obrađena, dokumentirana i restaurirana. Također, provedena su brojna istraživanja na lokalitetu u kojem muzej djeluje. Priređene su u muzeju različite vrijedne izložbe, te su tiskani i objavljeni opsežni katalozi s temama iz gradske povijesti. Glavne teme opisuju mostove u Rijeci, gradske parkove, Ričinu i mnoge druge vrijednosti ovoga grada.

Nekadašnji Muzej narodne revolucije Rijeka



Današnji Muzej grada Rijeke nalazi se u prostorijama nekadašnjeg Muzeja narodne revolucije Rijeka. Prijašnji je muzej osnovan 30. svibnja 1961. godine. Stari je muzej osnovan donošenjem Odluke Gradskog narodnog odbora općine Sušak. U to vrijeme je odbor imao sjedište u kući grofa Lavala Nugenta koja se nalazi u Ulici Petra Zrinskog 12 na Sušaku. Već je 15 godina kasnije (u studenom 1976. godine) Muzej narodne revolucije bio preseljen u novu suvremenu, i namjenski izgrađenu zgradu. Muzejska građa iz fundusa Muzeja narodne revolucije nakon preimenovanja 1994. godine, pohranjena je u pripadajuće zbirke Muzeja grada Rijeke.

Zanimljiv postav muzeja danas je i sama zgrada u kojoj se nalazi, posebno zbog godine izgradnje i njene povijesne vrijednosti za grad Rijeku. Zanimljiva izložba je svakako i zbirka materijala o prvom riječkom torpedu, a posjetitelji muzeja uživaju u različitim eksponatima povezanim s brodogradnjom, moreplovstvom i raznim drugim rekvizitima koji imaju poveznicu sa morem.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Muzej Grada Rijeke Hrvatska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala