Crkva sv. Blagovijesti Dubrovnik

# Crkva sv. Blagovijesti Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Blagovijesti Dubrovnik



Srpska pravoslavna crkva svete Blagovijesti (srp. Blagovještenja) izgrađena je u dubrovačkoj staroj gradskoj jezgri 1877. godine. Nalazi se u ulici Od puča 8, na ruševinama starih palača dubrovačke vlastele.

Uz crkvu se danas nalazi i muzej ikona i središte Srpske pravoslavne crkvene općine Dubrovnik. Pored crkve svete Blagovijesti nalazi se i manja (starija) pravoslavna bogomolja i groblje na Boninovu.

U Dubrovačkoj Republici službena je religija bila katoličanstvo. Pravoslavnim kršćanima i muslimanima bio je zabranjeno noćenje unutar zidina. Nije bilo dopušteno postojanje nekatoličkih bogomolja osim sinagoge u Židovskoj ulici koja je bila namijenjena judaistima. Slabljenje dubrovačke države dovelo je do stvaranja pravoslavne općine 1790. godine.

Deset godina nakon toga je posvećena prva pravoslavna bogomolja koja se nalazila izvan gradskih zidina, na Posatu. Tek 1804. godine pravoslavnom svećeniku dopušteno je stalno boraviti u gradu. Po raznoraznim srpskim i hrvatskim povijesnim izvorima srpskih pravoslavnih kršćana je u Dubrovniku u 19. stoljeću bilo između 300 i 1000. U to vrijeme Dubrovnik su posjetili i srpski jezikoslovac Vuk Karadžić i crnogorski državni poglavar Petar II., Petrović Njegoš.

Prva pravoslavna crkva u Dubrovniku izgrađena je uz pravoslavno groblje na Boninovu 1848. godine.

Malobrojni pravoslavni kršćani su se zalagali za svoju bogomolju lobirajući i kod ruskih konzula i kod crnogorskog vladike. Naposljetku je 1877. godine podignut veliki pravoslavni hram, iako danas u Dubrovniku živi tek oko 1200 vjernika. Pred ulazom u Crkvu svete Blagovijesti, na prostoru s desne strane, bila je crkvica Gospe od Nuncijate iz 1680. godine. Srušena je 1907. godine protivno danoj obvezi da će na tom mjestu ostati. Crkva svete Blagovijesti tijekom napada na Dubrovnik 1991. nije značajnije oštećena.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva sv. Blagovijesti Dubrovnik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala