Crkva sv. Spasa Dubrovnik

# Crkva sv. Spasa Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Spasa DubrovnikCrkva svetog Spasa se nalazi u starom dijelu Dubrovnika.

Sagrađena je oko 1520. godine, kao zavjetna crkva. Kada je potres 17. svibnja 1520. godine pogodio Dubrovnik, poginulo je oko 20 ljudi. Šteta na građevinama bila je velika. Građani Dubrovnika mislili su da će brdo Srđ pasti na grad. U znak zahvalnosti što se to nije dogodilo, Dubrovački senat odlučio je sagraditi ovu crkvu u blizini franjevačkog samostana i velike Onofrijeve česme. Nova je crkva posvećena blagdanu Spasova (Uzašašća), pa se na taj blagdan održavala i procesija.

Radovi na izgradnji povjereni su korčulanskom majstoru Petru Andrijiću. On je podigao crkvu u renesansnom stilu. Sveti Spas se smatra prvom stilski cjelovitom renesansnom građevinom u Dubrovniku, budući da je dotad uglavnom prevladavao gotički stil u arhitekturi Dubrovnika. Crkva svetog Spasa ima takozvano trolisno pročelje, odnosno zabat u obliku trolista, svojstven istočnojadranskim renesansnim crkvama.

Kada je novi, puno jači potres 6. travnja 1667. pogodio grad, crkva svetog Spasa gotovo da nije pretrpjela nikakvu štetu. Danas se u njoj održavaju koncerti klasične glazbe i likovne izložbe.

U svom izvornom obliku, koji svjedoči pravi primjer dubrovačke renesansne građevine, sačuvana je do danas. Legende kažu da su se prilikom gradnje ove crkve sa posebnim žarom uključile dubrovačke vlastelinke koje su same nosile drveni materijal i kamen za njenu izgradnju. Crkva se nalazi između Franjevačkog samostana i gradskih zidina. Za vrijeme ljetnih mjeseci u crkvenoj se unutrašnjosti izlažu radovi dubrovačkih slikara, te muziciraju komorni sastavi.

Crkva sv. Spasa Dubrovnik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala