Crkva sv. Elizeja Draguć

# Crkva sv. Elizeja Draguć

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
19.10.2017. 09:49 dodajeRezerviraj.hr

Crkva sv. Elizeja Draguć



Da bi u potpunosti doživjeli ovo maleno mjesto svakako posjetite unutrašnjost barem jedne o četiri crkve. Za posjetiti neku od crkvica u Draguću slobodno se obratite obitelji Zaneli, koja stanuje uz glavni trg, odmah do župne crkve, na adresi Draguć 23 (tel: 052 665 183).

Crkva Svetog Elizeja nalazi se u mjesnom groblju, i najstarija je crkva u mjestu. Građena je kamenjem različite boje koje je planski posloženo u dekorativne slojeve, što je jedinstveni slučaj u Istri, a upućuje na duboku starinu i na bizantske utjecaje, baš kao i svetac kome je posvećena. Unutrašnjost crkve ukrašena je u romaničkom stilu, zidnim slikama s kraja 13. stoljeća. Slike su djelo nepoznatog majstora. Kao i velika većina oslikanih crkvica u Istri i ova je morala u 16. stoljeću biti usklađena s odlukama crkvenog koncila, te su zidovi premazani slojem bijele boje, a freske su skrivene. Ponovno su freske otkrivene tek 1947. godine, a restaurirane od 1986. do 1988. godine.

Jedna zanimljivost koju moramo spomenuti. Naime, tijekom radova na restauraciji fresaka otkriveno je da se ispod njih nalazi još jedan stariji sloj slika, a postolje oltara zapravo je starorimski spomenik.

Freska – Konjanička borba oslikana na površini velarija



Crkvica sv. Elizeja u Draguću čuva fresku s prikazom konjaničke borbe na površini velarija. To je jedina takva figuralna scena u Istri.

Ako ste posjetili Draguć, crkva sv. Elizeja je prva na koju ćete naići. Nalazi se na samom ulazu u naselje, u starom groblju. Grobljanska kapela sv. Elizeja podignuta je krajem 12. stoljeća.

Elizej je starozavjetni prorok, učenik proroka Ilije. Njegov je kult u Istri rano potvrđen, najraniji primjer je crkva pokraj Fažane, koja mu je posvećena još u 6. stoljeća. Dragućanska crkva jednostavna je građevina usred groblja, okružena čempresima, a jedino po čemu se ističe među drugim istarskim kapelicama je kolorizam njene fasade. Izvana je neožbukana, građena od dvije vrste kamena, tamnijeg i svjetlijeg pješčenjaka, naizmjenično slaganog u pravilne vodoravne nizove, po čemu podsjeća na minijaturnu kopiju toskanskih romaničkih crkava.

Freske u sv. Elizeju otkrivene su tek 1946. godine, a smatra se da su urađene krajem 13. stoljeća. Riječ je o kristološkom ciklusu, u dominantnim žutim, crvenim i zelenim bojama, koji se proteže duž južnoga i sjevernog zida crkve. Najbolje očuvana freska je prikaz Raspeća na sredini sjevernog zida. Osim položajem, naglašena je i širokom, okomitom bordurom. Prikazi Navještenja na trijumfalnom luku, Krist na prijestolju u konhi apside te scene iz Kristova života na ostalim zidovima uobičajena su ikonografija. Zanimljivi su i prikazi duša u Abrahamovom krilu – tri patrijarha, bogataša u paklenim mukama, potom parabola o siromašnom Lazaru te konjanička borba na površini velarija. Zadnja spomenuta je ujedno i jedina figuralna scena takve vrste u Istri.

U oblikovanju likova autor je vrlo elementaran, prikazuje samo ono nužno, bez detalja, a pozadina je često plošna, bez prostorne iluzije. Zidne slike pripisane su radionici s kraja 13. stoljeća koja se uklapa u lokalne slikarske tokove i pod pojmom istarske ladanjske romanike objedinjuje se u jednu skupinu s freskama u Bazgaljima.

Crkva sv. Elizeja Draguć
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala