Crkva Svetog Roka Draguć

# Crkva Svetog Roka Draguć

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
19.10.2017. 09:41 dodajeRezerviraj.hr

Crkva Svetog Roka Draguć



Malena samo po dimenzijama, no velika u svakom drugom pogledu – Crkva sv. Roka u mjestu Draguć očarat će svakog tko je dođe posjetiti. Bez obzira dali ste došli na Svetu misu, ili u razgledavanje kao turist, jednostavno ostat ćete ugodno iznenađeni.

Kulturna i umjetnička vrijednost ove crkve oslikana je u freskama – doslovno. Već prilikom ulaska u crkvu imate pogled na freske kojima je crkva oslikana iznutra.

Crkva se nalazi na samom kraju malenog mjesta Draguć, a posvećena je sv. Roku – zaštitniku od kuge. U 15. i 16. stoljeću bilo je uobičajeno graditi crkve posvećene ovome svecu na ulazu u naselje. Tako bi sv. Rok mogao na najbolji način štititi mjesto od kuge koja je u tom periodu sijala strah Europom.

Kuga je tada bila zastrašujuća pomisao, a koliko su stanovnici strahovali od te bolesti govori i tema jedne freske u crkvi, na kojoj je prikazana gomila mrtvaca iz kojih vire strelice, simboli smrti od kuge. Freske u Draguću je naslikao Antun iz Padove, lokalni majstor iz istarske Padove, pokraj današnje Kašćerge. Na njegovim je radovima vidljiv utjecaj venecijanskog slikarstva, gdje nad bojom dominira linija crteža. Usvojeni i prerađeni renesansni oblici stvorili su lutkaste figure likova, s punim, ispupčenim usnama, okruglim rumenim obrazima i pažljivo iscrtanim očima. Zidne površine oslikane su 1529. i 1537. godine kao zahvala za izbavljenje od kuge, a o oslikavanju crkve svjedoči glagoljski natpis nad vratima iz 1529. godine, autorov potpis te imena naručitelja i godina.

Crkva sv. Roka u Draguću



Unutar središnjeg polja na svetišnom zidu nalazi se sv. Rok s još dva sveca zaštitnika sv. Sebastijan i Fabijan, dok su ostatak prikazi scena iz kristološkog ciklusa te četiri crkvena oca i drugih svetaca. Iz  uobičajene ikonografije ističe se Imago pietatis, prikaz „bolnog Krista“ nad ulazom u crkvu. U središtu se nalazi široki sarkofag s Kristom, golim do pojasa, s prekriženim rukama i zatvorenih očiju. Krist je okružen likovima četiriju Marija i Ivana, a u pozadini su vidljivi atributi Kristove muke: križ, koplje i štap sa spužvom, dok su u donjim kutovima prikazana dva anđela u molitvi. Najistaknutiji prizor pripada Poklonstvu kraljeva, koje se proteže gotovo cijelom dužinom sjevernog zida, a sastoji se od više scena spojenih u jednu, raspoznaje se oproštaj od Heroda, susret i sastanak kraljeva, njihova putovanja te poklonstva.

Crkva Svetog Roka Draguć
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala