Gradski muzej Varaždin

# Gradski muzej Varaždin

Središnja Hrvatska

Varaždin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Gradski muzej VaraždinGradski muzej Varaždin utemeljen je i svečano otvoren 1925. godine, na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva, u prostoru utvrde Stari grad.

Muzej kao ustanova čuva, prikuplja i predstavlja duhovnu i materijalnu baštinu varaždinskoga područja. Pored prikupljanja i obrade građe, muzej organizira različite programe, poput likovnih i tematskih izložaba, koncerata, kazališnih predstava, književnih manifestacija i razne duge.

Prvotni postav u muzeju sačinjavali su predmeti iz donacija poznatih varaždinskih obitelji. Nakon toga se godinama građa povećavala, pa su formirani novi odjeli sa brojnim zbirkama.

Muzej se nalazi raspoređen u nekoliko starih građevina varaždinske povijesne jezgre:

Starom gradu

palačama Prašinski-Sermage i Hercer

Kuli stražarnici

U muzeju postoje arheološki, povijesni, kulturno-povijesni, etnografski, entomološki i konzervatorsko-restauratorski odjel, te Galerija starih i novih majstora.

Gradski muzej Varaždin
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala