Muzej antičkog stakla – Zadar

# Muzej antičkog stakla – Zadar

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Jedan poseban objekt razveselit će sve zaljubljenike u umjetnosti povijest – posebno kada se govori o staklu i zanatu staklara kao takvom.
Muzej antičkog stakla u Zadru otvoren je 2009. g. u palači Cosmacendi. Sama palača izgrađena je 1877. g. na bastionu Moro, pa je naknadno obnovljena i dograđena prema projektu arhitekta Branka Silađina.

Ovaj posebni, možemo napisati – jedinstveni muzej raspolaže sa nevjerojatnom zbirkom od oko 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike. Stakleni primjerci pronađeni su na lokalitetima različitim lokalitetima u okolici Zadra, Nina i Starigrada. Tu su neki primjerci koji su pronađeni podno Velebita i u blizini Benkovca.

Muzej kao turistička ponuda


Muzej kakav je danas, jako je interesantan mnogim gostima u našem gradu. Posjećen je, ne samo u ljetnom periodu, nego kroz čitavu godinu, a reakcije posjetilaca su i više nego dobre.

Muzej se može pohvaliti virtualnom izložbom, posebno odabrane staklene građe ostalih hrvatskih nalazišta. Ovi primjerci se čuvaju u arheološkim muzejima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli te Muzeju stakla u Muranu. Ipak, svi koji posjete naš muzej u Zadru mogu razgledati izloške u digitalnom obliku, i na taj način sebi predočiti jednu potpunu sliku iz tog perioda.

Osim spomenutih izložaka, moramo naglasiti da u našem muzeju imamo knjižnicu s čitaonicom u kojoj je smještena najvećim dijelom specijalistička literatura. Literaturu redovno obogaćujemo novim publikacijama, pa se možemo pohvaliti da trenutno imamo više od 700 omeđenih svezaka, te oko 420 svezaka periodičkih publikacija.

Prezentacija muzeja


Prezentaciju započinjemo na prvom katu prikazom trgovine staklom i trgovačkih putova. Tu želimo pokazati staklene predmete koji su uvezeni, ali i staklene primjerke lokalne izrade i reljefnim žigovima. Slijedi tema upotrebe stakla u kozmetici, farmaciji i medicini.

U najvećoj dvorani pokazat ćemo brojne cjelovite staklene građe i uporabu stakla u obredu pokapanja – staklene urne, balzamarije i poklopci. Osim rekonstrukcije nekoliko antičkih načina ukopa, izložen je niz skupina grobnih staklenih priloga te tri liburnska nadgrobna spomenika i šest malih nadgrobnih titulusa.

Dalje ide prolazak kroz malu dvoranu, kojom dominiraju predmeti – stakleni nakit: prstenje, ukosnice i perle, odnosno ogrlice, narukvice i privjesci.

Stalni postav završava raritetnim primjercima antičkog staklarstva. U toj dvorani, na zidnim plazmama, virtualno je prikazan odabir građe sa zadarskog područja koja se čuva u Muzeju stakla u Muranu, te izbor staklene građe iz hrvatskih muzeja.

Možemo napisati da su sve teme jako zanimljive i da na najbolji način prikazuju upotrebu i važnost stakla kroz prošli period, pa sve do danas.

Ako uhvatite vremena – dok ste u Zadru, svakako posjetite i Muzej antičkog stakla.

Muzej antičkog stakla – Zadar
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala