Park prirode Medvednica - karta, staze i slike

# Park prirode Medvednica - karta, staze i slike

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Zagreb
24.01.2017. 20:01 dodajeIdaPark prirode Medvednica prostire se na gotovo 18.000 hektara površine, i bogat je šumom, špiljama i drugim prirodnim bogatstvima, zbog čega i jeste jedno od popularnijih izletišta u Hrvatskoj. Čak 81% parka prekriveno je šumom. Područje parka obuhvaća nizinske i planinske predjele, s nadmorskom visinom između 120 i 1.035 metara. Sljeme je najviša točka planine Medvednice, kao i samog parka.

Park prirode Medvednica možete posjetiti tijekom cijele godine, ali godišnji period naravno možete odabrati ovisno o aktivnostima koje preferirate.

Trebate imati na umu da se i temperature u parku razlikuju od položaja i ovisno o tome dali se nalazite u nizinskom ili visinskom dijelu parka. Zime su na planini jako hladne i s velikim postotkom padalina, dok su sa druge strane ljeta ugodna i svježa. Medvednica je zbog toga savršeno izletište tijekom ljetnih vrućina, za vikend kada želite pobjeći od gradske gužve i nesnosne vrućine.

Sami ulazak u park i šetnja parkom je besplatna. Ipak, ako želite posjetiti neku od tri turističke atrakcije, pristup se naplaćuje. Naplaćuje se posjet srednjovjekovnom gradu Medvedgradu, rudniku Zrinski i špiji Veternici. Obiđete li spomenute lokacije sa turističkim vodiče, naučit ćete mnogo o mjestu na kojem se nalazite.

Što vidjeti u Parku prirode Medvednica?Biljna raznolikost parka očarat će svakog zaljubljenika u prirodu. U parku se nalazi čak 1.205 biljnih vrsta i podvrsta. Park priroda Medvednica ima i zaštićeni dio šume - crnogorični grm tisa (Taxus baccata) koji raste na sjenovitim i vlažnim mjestima. Osim biljnih vrsta, šume Medvednice su bogate i životinjskim vrstama. Tu možete vidjeti (ako imate sreće) životinje poput miševa, zečeva, puhova i voluharica, pa sve do nekih većih životinja kao što su srne i divlje svinje. Među sisavcima posebno je zanimljiva grupa od čak 24 različitih vrsta šišmiša. Šišmiši nastanjuju špilje, kamenolome i duplje drveća, koji se nalaze u parku. Svi šišmiši su ugrožena vrsta u cijeloj Hrvatskoj i zabranjeno ih je uznemiravati.

Ako ste posjetili Park prirode Medvednica, svakako otiđite u srednjovjekovni grad Medvedgrad, koji datira još iz davne 1254. godine. Ovaj se grad nalazi na Malome Plazuru – vrhu na južnom dijelu Medvednice.

Speleolozi amateri i profesionalci će uživati u razgledavanju špilje Veternica. Više od 7 kilometara razgranatih kanala ove špilje možete posjetiti uz stručno vodstvo osoblja iz parka.

U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se Rudarski vrt i rudnik Zrinski. U spomenutom se rudniku svojevremeno tragalo za srebrom.

Što raditi kada posjetite Park prirode Medvednica?Medvednica je bogata planinarskim stazama. Ima ih oko 70, i sve su ispresijecane površinom čitave planine. Staze su različite duljine, za rekreativce i nešto ozbiljnije planinarske entuzijaste. Po šumovitim obroncima Medvednice moguće je raditi ture biciklom, a u parku postoji čak 8 staza uređenih baš za bicikliranje.

Kako posjetiti Medvednicu?Zanimljivo je spomenuti da na Medvednicu možete doći javnim prijevozom. Zapravo je Medvednica jedno od rijetkih parkova prirode u Hrvatskoj koji možete posjetiti javnim prijevozom. Na Sljeme možete doći s Mihaljevca autobusnom linijom 140. Tu su i tramvajske linije 14 i 15, koje će vas dovesti do žičare, koja je nekada vodila do Sljemena. Žičara trenutno nije u funkciji, ali je u planu izgradnja nove i još modernije žičare.

Posjetitelji naravno mogu doći osobnim automobilom.

Noćenje u Parku prirode MedvednicaAko imate namjeru noćiti i uživati u parku više od jednog dana, na raspolaganju vam je hotel Tomislavov dom. Hotel se nalazi u prekrasnom prirodnom okruženju, na nadmorskoj visini od 1.000 metara.

Prema samom vrhu Medvednice nalazi se Apartmanska kuća Snježna kraljica. Ova snježna kuća raspolaže sa 17 moderno opremljenih apartmana, dvije saune, i još mnogim sadržajem primjerenim za jedno ovakvo mjesto.

Prenoćiti možete i u Domu Ivan Pačkovski – Puntjarka. Dom je smješten na južnoj padini Medvednice, ispod samog vrha Puntijarka na nadmorskoj visini od 927 metara. Dom Ivan Pačkovski ima kapacitet od 35 ležajeva u višekrevetnim sobama, i otvoren je tijekom cijele godine.

Gdje dobro pojesti u Parku prirode Medvednica?Ako ste došli planinariti na Medvednicu, svakako morate kušati i dobro poznati grah s kobasicama. Ovaj sljemenski specijalitet koštat će vas između 20 i 30 kuna, ovisno o mjestu gdje naručite. Grah se nudi u Tomislavovom domu, restoranu Stara Lugarnica, te u gotovo svim ugostiteljskim objektima na samom vrhu Medvednice. Nakon što ste pojeli grah, isprobati morate i slatke savijače ili sljemensku gibanicu.
Park prirode Medvednica nalazi se u blizini grada Zagreba. Medvednica je gora koja se nalazi između rijeke Save i male rijeke Lonje, a najviši je vrh Medvednice Sljeme. Područje parka prostire se na 22 826 ha. Parkom prirode proglašena je 1981. godine. U parku se nalaze i špilje Ponikve, Bizeka i Veternica, te još 40 speleoloških objekata. Osim prirodnih ljepota, tu su i mnoge aktivnosti u kojima lokalno stanovništvo uživa, a u zimskom se razdoblju ovdje organizira i poznati skijaški kup „Snježna kraljica“.

Medvednicom se prostiru šume bukve, hrasta, jele, graba, tise i lipe. Na području parka nalazi se 1300 različitih biljnih vrsta, od kojih je 268 zaštićeno. Biljna šarolikost posebnost je Medvednice na čijem području nema niti jednog ljudskog naselja. Ime Medvednice je indikativno, no tu se već dugo vremena ne mogu naći divlje životinje poput medvjeda, vukova, jelena i vidri. U Medvednici se mogu pronaći čak  24 vrste šišmiša koji žive u špiljama, napuštenim rudnicima i dupljama drveća.

Osim biljnih i životinjskih znamenitosti, u parku se nalaze i stare utvrde poput Medvedgrada koji je sagrađen u 13. stoljeću i koji je služio za obranu Kaptola i okolnog područja. Nadalje, tu je Susedgrad koji je isto tako sagrađen u 13. stoljeću i pod čijim se zidinama dogodila poznata bitka tijekom Seljačke bune.

Staze na Medvednici


Na Medvednici se mogu pronaći velik broj staza, više od 70 njih pa nije ni čudno što je tako popularno vikend izletište. Ovisno o dobu, spolu i fizičkoj spremi, svatko tko želi uživati u ljepotama ove planine može pronaći nešto za sebe.


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Park prirode Medvednica - karta, staze i slike
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala