Malakološki muzej Makarska

# Malakološki muzej Makarska

Srednja dalmacija

Makarska

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Malakološki muzej Makarska



Malakološki muzej franjevačkog samostana u Makarskoj utemeljen je 1963. godine. Zaslužan za to je fra Jure Radić.

Danas se Muzej može podičiti jako atraktivnom postavom morskih puževa i školjkaša koji obitavaju u Jadranu i morima svijeta. Danas je naš Muzej turistički najpoznatije mjesto sa malakološkom kolekcijom u Hrvatskoj. Uz bogatu malakološku kolekciju fra Jure Radića, u muzeju se čuva i jako vrijedan herbar biljaka – vrste koje obitavaju na planini Biokovo i još jedna manja paleontološka kolekcija.

Malakološki muzej u Makarskoj je muzej školjaka, i ljuštura različitih vrsta morskih mekušaca. Kako smo na početku pisanja već spomenuli, Muzej je nastao zaslugama fra Jure Radića, odnosno njegovima sistematskim i samoprijegornim radom, uz podršku i suradnju brojnih ljudi, znanstvenika, muzejskih djelatnika, kolekcionara, i njegovog dobrog kolege i prijatelja fra Franje Careva.

Muzej je otvoren za javnost 30. travnja 1963. godine. Nalazi se u starom dijelu Franjevačkog samostana, koji je i sam zaštićeni spomenik kulture. Muzej ima zbirku od preko 3000 primjeraka izloženih školjaka, ne samo onih koje obitavaju u Jadranu, nego i vrste školjaka iz svjetskih mora. Najzanimljivije vrste školjaka dolaze iz tropskih i suptropskih mora, a one posjetitelje očaraju različitim i privlačnim bojama i oblicima.

Ako se odlučite posjetiti ovaj muezej, dođite na adresu:

Franjevački put 1, Makarska

Muzej je otvoren u vremenu od 10:00-13:00, i 17:00-19:00 sati.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Malakološki muzej Makarska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala