Crkva i samostan sv. Frane Split

# Crkva i samostan sv. Frane Split

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva i samostan sv. Frane Split



Crkva i samostan svetog Frane u Splitu nalazi se na zapadnom kraju splitske rive. Smješteni su na samom početku ulaza u Veli Varoš, na mjestu gdje se u ranom srednjem vijeku nalazila ranokršćanska crkvica svetog Feliksa.

Malena je crkva u 13. stoljeću predana na upravu franjevcima konventualcima, koji su uz nju osnovali franjevački samostan. Prema legendi, samostan je osnovao sveti Franjo Asiški.

Crkva i samostan svetog Frane nastali su na starom ranokršćanskom lokalitetu, uz grob i malu crkvu svetog Felicija, mučenika iz Dioklecijanova vremena. U 13. stoljeću crkvu nastanjuju Mala braća sveti Franje, fratres minores. Crkva svetog Frane nosi časni naslov „Mali panteon hrvatskog naroda“. Crkva čuva i jedno od najljepših djela sakralne umjetnosti iz rimskog razdoblja, sarkofag s prikazom „Prijelaz preko Crvenog mora“.

Oblik crkve opisujemo kao jednobrodni. Uz glavni oltar, gdje počiva tijelo svetog Felicija, nalaze se još četiri pokrajna oltara koje krase oltarne pale poznatih umjetnika. Oltarne pale predočavaju: Bezgrješnu Djevicu, svetog Antu, sveto Josipa, te najvrjednije djelo u crkvi sveti Križ – slikano raspelo, koji je prvi rad majstora Blaža Jurjeva Trogiranina. Glavni oltar izrađen je početkom 20. stoljeća.

Pokraj crkve nalazi se franjevački samostan koji, svojim zdanjem, ovija stari klaustar iz 13. stoljeća. Klaustar je građen jednostavnim stilom s natkrivenim trijemom i gotičkim stupovima od kojih je svaki jedinstven i unikatan, dok se u sredini izdiže bunarski vijenac starog samostanskog zdenca. U trijemu su razni fragmenti ploča s imenima velikana.

U sklopu samostana se nalazi i bogata rustikalna knjižnica koja u svojoj kolekciji broji oko 3000 djela od kojih neka sežu i u 16. stoljeće pa do danas. Osim vjerskog značaja, crkva svetog Frane povijesno je i kulturno blago grada Splita.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva i samostan sv. Frane Split
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala