Župna Crkva UBDM Žrnovnica

# Župna Crkva UBDM Žrnovnica

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Župna Crkva UBDM Žrnovnica



Župna crkva Uznesenja Marijina sagrađena je na mjestu manje srednjovjekovne crkve Svete Marije. Ta se crkva prvi put spominje 1178. godine, te još u par navrata 1363. godine, pa 1450. i 1451. godine. Godine 1495. ona je bila župna crkva. Godine 1516. crkva se spominje kao vrlo trošna i da joj prijeti opasnost od rušenja.

Još je nepoznato kako je crkva preživjela vrijeme turske okupacije. Svakako joj je bila potrebna obnova. Godine 1687. spominje se kao župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Početkom 18. stoljeća ta je crkva srušena i na njezinom mjestu sagrađena je današnja. Od stare je crkve ostala samo apsida. Stari šematizmi govore da je današnja crkva sagrađena 1727. godine. Prema izvješću nadbiskupa Cupillija iz 1711. godine vidimo da je crkva već tada bila sagrađena, ali je bila bez svetohraništa na oltaru i neuređena. Crkva je posvećena 1727. godine. Apsida, koja je ostala od stare crkve, ima slomljeni gotički svod, dok je u lađi strop ravan. Iznad vrata na pročelju je veliki okrugli prozor, a na samom vrhu pročelja je kameni križ. Na sjevernoj strani lađe su vrata s uklesanom godinom na nadvratniku 1877. Smatramo da su tada vrata bila probijena. Na istočnom zidu je mala četverolisna rozeta, koja je vjerojatno pripadala staroj crkvi. Oko crkve su se nalazili stećci sa ukrasnim reljefima, čiji su ostaci ugrađeni u zidove crkve. Veliki barokni oltar izrađen je od mramora, a na njemu je pala Gospina uznesenja. Ispred oltara postavljen je 1980. godine, za župnikovanja don Ljubomira Mlikotića, oltar prema puku, kada je i drveni kor zamijenjen betonskim. Lijevi pobočni oltar je izrađen od mramora, a u njegovoj niši nalazi se Gospin kip, ispred kojega je kip svetog Roka. S desne strane lađe je Gospin oltar s palom Gospina uznesenja iz 19. stoljeća.

Crkvena lađa je duga nešto više od 21 metra, i široka skoro 8 i pol metara, dok su dimenzije apside 5,92 x 5,37 metara. Zidovi su debeli oko 1 metar. Sa sjeveroistočne strane crkve je kameni zvonik s jednim katom za zvona i završnom piramidom. Crkva je 1975. godine proglašena spomenikom kulture.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Župna Crkva UBDM Žrnovnica
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala