Crkva Sveti Križ Veli Varoš Split

# Crkva Sveti Križ Veli Varoš Split

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sveti Križ Veli Varoš Split



Današnji oblik ova crkva je poprimila 1854. godine. Župna crkva Svetoga Križa se nalazi na mjestu starije crkve, podignute od 1679. do 1684. godine milostinjom Varošana i bratima Svetog Križa.

Uz crkvu je izgrađen i barokni zvonik s kupolom u obliku lukovice, koji je uklopljen u današnju crkvu. Na vrhu pročelja crkve, na mjestu zvonika na preslici nalazi se „Pieta“, gotički reljef s Gospinim likom i mrtvim Kristom u krilu. Taj reljef potječe iz 15. stoljeća, a nalazio se na prvoj crkvi Svetog Križa. Na glavnom baroknom oltaru, koji se nalazio u staroj crkvi, napravljenom 1736. godine, nalazi se slikano Raspelo s Kristovom glavom iznad poprečnog kraka križa.

Raspelo se od starine smatra i naziva čudotvornim, a nalazilo se i u prvoj crkvi. Smatralo se da je raspelo nastalo u 15. stoljeću i da je naslikano u gotičkom stilu. Nakon čišćenja od raznih naslaga i stručne obnove 1971. godine ustanovljeno je da je Raspelo romaničko i da ga je naslikao domaći majstor u 13. stoljeću. Uz glavni oltar se nalaze dvije niše. U lijevoj je drveni kip svetog Jeronima, koji se kamenom udara u prsa, a u desnoj je kip svetog Martina u biskupskom ornatu. U crkvi su još dva pokrajna barokna oltara. Oltar Gospe od Zdravlja je od kamena, napravljen je 1731. godine za vrijeme kuge, a  nalazio se u staroj crkvi. Slika za ovaj oltar nabavljena je 1736. godine. Drugi pokrajni oltar Anđela Čuvara je izrađen od drveta. Ne znamo kada je napravljen, ali je poznato da je popravljen 1737. godine.

Na oltaru Anđela Čuvara je kip Gospe Lurdske, a na oltaru Gospe od Zdravlja  kip Gospe s Djetetom, rad Slovenca Peruzzia, postavljen 1925. godine. Ispred glavnog oltara produženo je svetište i postavljen kameni oltar prema puku za župnikovanja don Mije Vrdoljaka. Ispod oltarne menze nalazi se kameni zabat s reljefom Gospe Velikog hrvatskog zavjeta s uklesanom godinom 976.-1976.

Ova crkva je više puta bila obnavljana. Posljednja obnova urađena je za župnikovanja don Bože Delića. Crkva je uvrštena u spomenike kulture 1962. godine, a slikano romaničko Raspelo 1970. godine. Crkva je duga 25 i široka 18 metara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sveti Križ Veli Varoš Split
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala