Crkva sv. Dominika Split

# Crkva sv. Dominika Split

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Dominika Split



Crkva svetog Dominika, odnosno crkva svete Katarine Aleksandrijske prvomučenice. U narodu se ova crkva pogrešno naziva crkva svetog Dominika jer je crkva osnovana od Dominikanaca koji i danas imaju svoj samostan pored same crkve.

Dva imena iste građevine



Neposredno uz istočna vrata Dioklecijanove palače, u antičko je vrijeme postojala crkva posvećena mučenici svetoj Katarini Aleksandrijskoj.

Godine 1245. dominikanci su uz nju izgradili svoj samostan. Tijekom brojnih mijena, crkva je preuređivana i ukrašavana, a u njoj je 1448. godine radio i Andrija Aleši. Zbog opasnosti od Turaka samostan su venecijanske vlasti do temelja porušile.

U 17. stoljeću staru je crkvu zamijenila nova, barokna, koja je proširena i preoblikovana potkraj 19. stoljeća. Samostan je radikalno obnovljen 2009. godine. Oko samostana, na mjestu ranijeg nadbiskupskog vrta, 1870. godine razvija se Pazar, odnosno splitska tržnica. Crkva posjeduje vrijedni umjetnički inventar.

U svojoj oporuci Marko Marulić ostavlja knjižnici Dominikanskog samostana u Splitu nekoliko svezaka, a među njima i djela svetog Jerolima, sve inkunabule i činkvečentine označene latinskim natpisom: „Ova knjiga pripada splitskom samostanu svetog Dominika, molite, braćo za gospara Marka Marula, koji nam je ostavio godišta gospodnjeg 1524.“

Dominikanci su nakon pjesnikove smrti iz njegove ostavštine otkupili poznatu knjigu „Ortografiju“, humanista Ivana Tortellja.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva sv. Dominika Split
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala