Crkva sv. Nikole Šibenik

# Crkva sv. Nikole Šibenik

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Nikole Šibenik



Crkva svetog Nikole u Šibeniku, koja je pripadala bratovštini pomoraca i brodograditelja, izgrađena je u 17. stoljeću u baroknom stilu.

Crkva je smještena na obali južno od katedrale svetog Jakova, u blizini mjesta gdje se nekada nalazilo staro šibensko brodogradilište. Krasi je interesantno pročelje koje završava lijepim baroknim zvonikom „na preslicu“, podignutim 1672. godine. Unutrašnjost je uređena u dorskom stilu, jednostavnog i skromnog izgleda. Crkvu odlikuje zanimljiv drveni kasetirani strop oslikan u 18. stoljeću. Riječ je o tridesetak umjetničkih slika, rađenih u tehnici ulja na platnu, s figurama svetaca i portretima donatora u starim pučkim nošnjama. Natpisi, kao i grbovi pojedinih šibenskih obitelji, otkrivaju njihova imena. U crkvi su izloženi modeli starih jedrenjaka koji su postavljeni kao zavjetni darovi. U unutrašnjosti se nalazi i grobnica šibenskog graditelja i klesara Antuna Nogulovića, koju je sam izgradio 1617.godine, i u kojoj je pokopan 17 godina poslije.

Ukratko o crkvi svetog Nikole



Crkva je podignuta u 17. stoljeću u baroknom stilu, a u njoj se uz više grobnica, kao zavjetni darovi, nalaze modeli jedrenjaka. Pročelje joj završava zvonikom na preslicu, a donji dijelovi su raščlanjeni prozorima i portalom jednostavnih okvira. U unutrašnjosti na kasetnim poljima stropa nalaze se svetački likovi i portreti donatora u pučkim nošnjama i natpisima koji spominju njihova imena. Ovo je svakako zanimljiva i lijepa građevina koju vrijedi posjetiti. Ako posjetite Šibenik, sjetite se obići i crkvu svetog Nikole.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva sv. Nikole Šibenik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala