Crkva Sv. Mihovila Šibenik

# Crkva Sv. Mihovila Šibenik

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Mihovila Šibenik



Prema povijesnim izvorima saznajemo da se na prostoru kaštela nalazila najstarija crkva u Šibeniku.

Crkva je nosila titular svetog Mihovila, pa se prema njoj i tvrđava u 14. stoljeću naziva Castrum Sancti Michelis. Početkom 15. stoljeća naziva se ste Marie e sti Michaelis de castro, a u drugoj polovici 15. stoljeća ste Marie fortilicie Sibenicensis, jer se u crkvi nalazila „čudotvorna“ slika Gospe od zdravlja ili od kaštela koju su štovali.

Dolaskom mletačke posade 1416. godine otežano je nesmetano štovanje, te je zabilježeno kako se slika od 1450. godine nalazi u katedrali svetog Jakova koja se tada gradila. Krajem 16. stoljeća spominje se ponovno kaštel pod imenom svetog Mihovila. Kada je godine 1663. udario grom u barutanu na tvrđavi, nastradala je i crkvica u njoj. Prilikom njezina popravka nabavljen je kip svete Ane pa su se otada i crkva i tvrđava počele nazivati sv. Anom.

Crkvica je sagrađena na predtvrđavinskom prostoru uz istočnu stranu kaštela jer su stalne vojne posade onemogućavale pristup unutar samog kaštela. Smatra se da su ostatke crkvice svetog Mihovila unutar kaštela srušili austrijski vojnici 1818. godine. Devedesetih godina 20. stoljeća u općoj izmjeni svih toponima i naziva ulica tvrđavi se vraća ime svetog Mihovila iz 16. stoljeća, iako već stoljećima nema sakralnog objekta tog sveca na njoj.

Nakon što se početkom milenija tvrđava uredila za razgledavanje, turistička zajednica je postavila smeđe pješačke putokaze s natpisom Kaštel sveti Mihovil, a taj naziv se koristi i u većini nove stručne literature o fortifikacijskom sustavu Šibenika. No otkako je 2011. godine započela revitalizacija tvrđave kao ljetne pozornice u svim službenim dokumentima tog projekta i službenim web stranicama se pojavljuje samo naziv Tvrđava svetog Mihovila. No mnogi šibenčani zbog crkvice svete Ane i istoimenog groblja koje se nalazi unutar fortifikacije tradicionalno je zovu tvrđavom svete Ane kako se zvala od 17. stoljeća. Tvrđavu svete Ane možemo naći i na planu grada na službenim stranicama grada Šibenikai na mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije se također koristi naziv „današnja tvrđava svete Ane“.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Mihovila Šibenik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala