Crkva sv. Anselma i Grgur Ninski Nin

# Crkva sv. Anselma i Grgur Ninski Nin

Sjeverna dalmacija

Nin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Sveti Anselmo Nin



Crkva svetog Anselma nalazi se u samom centru staroga grada u Ninu. Za vrijeme hrvatskih kraljeva crkva je bila katedrala. Izgrađena je u 7. stoljeću, ali je u par navrata bila obnovljena. Današnji izgled dobiva obnovom u 18. stoljeću.

Glavni oltar crkve izgrađen je u baroknom stilu 1745. godine. Sa strane crkve, prema zvoniku, se nalazi kapelica svete Marcele iz 15. stoljeća zvana Gospa od Zečeva s statuom Gospe s božanskim djetetom u rukama.

Zvonik župne crkve svetog Anselma smješten je nekoliko metara od same crkve i zasebna je građevina. Zvonik je urađen od klesanog kamena, a visok je 19 metara. Izgrađen je u 13. stoljeću, da bi u 17. stoljeću bio rekonstruiran.

Crkva svetog Anselma je izgrađena u 6. stoljeću, a obnovljena je u vrijeme vladavine kralja Zvonimira 1070. godine. Tijekom povijesti je više puta stradala i bila obnavljana. Današnji izgled župna crkva svetog Anselma je dobila u 18. stoljeću. Na strani zvonika na crkvu se naslanja pobočna kapela svete Marcele, zvane Gospa od Zečeva. U kapeli se također nalazi renesansni rad, nadgrobna ploča ninskog biskupa Jurja Divnića. Kip je prije navale Mlečana 1646. godine bio prenesen u Zadar, da bi se vratio nakon 10 godina u pobočnu kapelu ninske crkve gdje se nalazi i danas. Majka Božja, koja se ovdje štuje kao Gospa od Zečeva, posebno se slavi u Ninu pa je njezina crkva glavno Gospino proštenište Zadarske nadbiskupije i danas.

Zvonik župne crkve sv. Anselma nalazi se zapadno od crkve, nekadašnje katedrale, kao samostalna građevina iz obrađenog kamena. Pred tridesetak godina na zvoniku su izvršeni veliki konzervatorski zahvati te su otkriveni njegovi originalni oblici. Smatra se da zvonik potječe iz 13. stoljeća, a pretpostavlja se da je rekonstruiran u 17. stoljeću.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva sv. Anselma i Grgur Ninski Nin
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala