Crkva svetog Križa Nin

# Crkva svetog Križa Nin

Sjeverna dalmacija

Nin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva svetog Križa Nin



Zanimljivo je, i odmah ćemo spomenuti, da je crkva sv. Križa poznata i kao najmanja katedrala u svijetu. Ova malena crkva najpoznatija je ninska građevina. Crkva svetog Križa spada među najbolje sačuvane spomenike starohrvatskog crkvenog graditeljstva, pa je i vrijedna građevina u Hrvatskoj bogatoj zbirci.

Izgrađena je u 9. stoljeću, a tlocrt joj je u obliku jednakokrakog grčkog križa. Vanjski dio crkve je ukrašen nizom slijepih niša i prepoznatljivom kupolom.

Ninska crkva - Najmanja katedrala na svijetu



Spomenuli smo već da je crkva sv. Križa, poznata i kao "najmanja katedrala na svijetu". Najpoznatiji je ninski građevni spomenik. Stara se crkva nalazi pokraj župne crkve u Ninu. Datira iz 9. stoljeća, a oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ. Krakovi crkve su presvođeni kubastim svodom, dok je vanjski dio ukrašen nizom slijepih niša. Kupola crkve je nepravilnog elipsoidnog oblika koji se prema vrhu suzuje. I kupola je sa vanjske strane ukrašena slijepim nišama.

Obični promatrači bi lako mogli uočiti greške u gradnji, no one nisu nastale neznanjem graditelja, nego su promišljeno djelo vještih majstora. Naime, pomaci od pravilne osi i nazovimo ih greške u zidanju posljedica su praćenja sunca. U to vrijeme je crkva služila i kao svojevrstan sat i kalendar u dobu u kojem je izgrađena. Za vrijeme hrvatskih vladara crkva je služila kao dvorska kapela kneževa dvora koji se nalazio u neposrednoj blizini.

Na nadvratniku s donje strane nalazi se ime župana Godečaja (Godeslava), za koji smatramo da je najstariji poznati nam natpis hrvatskoga vremena.

Svaka strana crkve ima ovalni otvor, a zanimljivo je spomenuti da je crkva građena u odnosu na položaj Sunca kroz čitavu godinu. Vještom gradnjom od crkve se napravio i svojevrsni sunčani sat, kao i kalendar kroz godinu.

Natpis na crkvi svetog Križa



Nadvratnik crkve ukrašen je pleternom ornamentikom. S njegove donje strane nalazi se natpis - ime župana Godečaja. Prema narodnoj predaji, tijekom hrvatskih vladara bila je ujedno i mjesto kraljevskih krunidbi, nakon čega bi kralj odlazio do obližnje crkve sv. Nikole gdje bi se predstavio okupljenom narodu. U neposrednoj okolici crkve sv. Križa istraženo je oko 170 starohrvatskih grobova koji datiraju od 8. do 15. stoljeća, a njihovi se ostatci mogu i danas vidjeti. Natpis na spomenutom nadvratniku se smatra i najstarijim natpisom iz hrvatskog vremena.

Ne čudi nas onda činjenica da je crkva svetog Križa najpoznatiji ninski građevni spomenik. Radi se o najvrednijem sačuvanom spomeniku starohrvatskog crkvenog graditeljstva. Zanimljivo je i hvale vrijedno spomenuti da je vrlo čitani američki magazin ‘The Huffington Post’ uvrstio crkvu svetog Križa među 50 najneobičnijih crkvi na planeti, u društvo 49 jedinstvenih zdanja iz tridesetak zemalja. Da je izuzetno privlačna potvrđuje i činjenica da je iz godine u godinu posjeti sve veći broj turista koji kao uspomenu iz Hrvatske nose upravo fotografske zapise na kojima je ova crkva.

Engleski arhitekt Thomas G. Jackson opčinjen njenom ljepotom prozvao ju je „najmanjom katedralom na svijetu“ U dužini i širini naša mala crkva ne doseže 8 metara, koliko je otprilike i visoka. Da budemo do kraja precizni, crkva je dugačka 7.80 m, široka 7.60 metara i visoka 8.20 m, mjereno iznutra. Debljina zidova iznosi 57 centimetara.

U neposrednoj blizini predromaničke crkve otkriveno je mnogo srednjovjekovnih grobova. Po sunčevim zrakama može se odrediti točan datum suncostaja (ekvinocija) i ravnodnevnice (solsticija), što je na prvi dan ljeta polazište održavanja zanimljive manifestacije Festivala sunca i svjetlosti. Ovakav način računanja vremena dolazi od prepoznatljive gradnje crkve, koja se na prvi pogled čini kao nevješti pokušaj graditeljstva. Naime, te „greške“ nisu nastale neznanjem, već su, kako je ustvrdio znanstvenik Mladen Pejaković, promišljeno djelo majstora i zbog čega je vjerojatno izborila mjesto na popisu nesvakidašnjih zdanja.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva svetog Križa Nin
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala