Crkva i samostan sv. Franje Pula

# Crkva i samostan sv. Franje Pula

Istra

Pula

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva i samostan sv. Franje



I samostan i crkva sv. Franje smješteni su na zapadnoj padini pulskog brežuljka. Nalaze se na pola puta između Foruma i srednjovjekovne utvrde na vrhu. Točno na mjestu gdje je prije toga bio ranokršćanski kompleks sv. Ivana Krstitelja.

Franjevci u Pulu dolaze neposredno nakon što je sv. Franjo utemeljio franjevački red. Red je utemeljen usmenim pristankom pape Inocenta III. 1209. godine.

Franjevački gotički sklop samostana i crkve dovršen je već krajem sedamdesetih godina 13. st., građen od majstora graditelja fra Jakova Puljanina, koncipiran u skladu s pravilima propovjedničkog reda donesenih u Narboni 1260. godine. To podrazumijeva tipičan pravokutni tlocrt crkve s četvrtastim svetištem, jednozidnim zvonikom, klaustrom i samostanom s prostorijama za stanovanje fratara, kapitularnom dvoranom, refektorijom i sakristijom koja povezuje samostan s korom u crkvi.

Svojim oblikom crkva je jednostavna, baš kako i dolikuje crkvi prosjačkog reda. Vrhunska vještina majstora pokazana je u završnoj obradni kvadratnih kamenih elemenata koji čine zid.

Na glavnom oltaru imamo veliki drveni, pozlaćeni poliptih iz sredine 15. stoljeća. Nastao je pod utjecajem škole Vivarinija, i danas se smatra jednim od najvrednijih djela drvene gotičke plastike u Istri. Na središnjem je polju visoki reljef Bogorodice s Kristom, a sa strane i u redu iznad reljefa ukupno je 12 svetačkih likova. Poliptih završava izrezbarenim gotičkim fijalama. Samostan ima klaustar s ranorenesansnim stupovima, sagrađen u 15. stoljeću. Uz crkvu gotički je klaustar s renesansnim adaptacijama. U klaustru, i pred samim ulazom u crkvu smješteni su lapidarij srednjovjekovnih spomenika i zbirka kopija zidnih slika iz Istre.

U crkvi sv. Franje u Puli nalaze se posmrtni ostaci blaženog Otona koji je, prema nekim izvorima, došao u Pulu oko 1235. godine, prigodom osnutka tamošnjega samostana. Umro je u Puli 1241. na glasu svetosti, a brojna ozdravljenja na njegov zavjet bilježe se u mnogim knjigama i martirologijima franjevačkoga reda. U Puli štovanje blaženog Otona traje i danas.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva i samostan sv. Franje Pula
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala