# Park prirode Vransko jezero

Sjeverna dalmacija

Benkovac

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
Ida dodaje
09.02.2017. 14:18
 
Park prirode Vransko jezero proglašeno je parkom 1999. Godine i obuhvaća 57 kilometara kvadratnih. Vransko je jezero najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a nastalo je kao krško polje koje se ispunilo vodom. Jezero je kriptodepresija, što znači da je površina iznad morske razine, dok je dno ispod morske površine. Jezero je duboko od 2 do 5 metara, i s obzirom da je blizu moru, podzemnim putem morska voda prodire do jezera i čini ga blago slanim. Jezero prikuplja mnogo oborinske vode i vode iz okolnih rječica.

Jezero je stanište močvarnih biljnih vrsta koje čine oko trećinu od 148 biljnih vrsta koje žive na području parka. Prisutne su i crnogorične šume poput šuma alepskog bora koje su zasađene na južnom dijelu jezera. Na sjevernom dijelu parka nalaze se šume hrasta crnike i makije.

Zbog miješanja slatke i slane vode, u jezeru živi i mješavina riba. Zbog ljudskog djelovanja, samo su 2 vrste još autohtone, to su jegulja i riječna babica, a ostalih 15 vrsta je uneseno radi uzgoja ili slučajno. Tu su još i som, šaran, babuška, cipal, lubin i druge vrste.

Od životinjskih vrsta najviše je zelenih žaba i smeđih krastača, te se mogu naći i daždevnjaci. Park je dom 19 vrsta gmazova poput kornjača, guštera i zmija. Neki od vrsta su obična čančara, kućni macaklin, bjelouške, bjelice i druge. Park je proglašen vrijednim ornitološkim područjem još 1983. Zbog mnogobrojnih ptica koje se ovdje gnijezde i prezimljavaju.

U parku prirode Vransko jezero nalaze se i stare građevine poput kasnoantičke kule Osridak koja datira iz 4. stoljeća. Kula je služila u vojne svrhe kao osmatračnica i sklonište od lošeg vremena.  Tu je još i mletačka kula Osridak iz 15. stoljeća i ostaci sličnih mletačkih objekata koji su služili za obranu od Osmanlija. Tu su još i ostaci benediktinskog samostana i turskog odmorišta i svratišta.

Foto: www.parkovihrvatske.hr
Park prirode Vransko jezero
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.