Što kupiti u Dubrovniku kao suvenir

# Što kupiti u Dubrovniku kao suvenir

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Boravite u Dubrovniku, povijesno-turističkom središtu Hrvatske i sigurno se pitate što ponijeti kući kao suvenire iz ovog prekrasnog Dalmatinskog grada na Jadranskoj obali. Pokušali smo istražiti što je najbolje ponijeti kući kao suvenir iz Dubrovnika. 
Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje treba vidjeti po čemu je Dubrovnik prepoznatljiv i po čemu se razlikuje od ostatka Hrvatske i ostalih gradova na Jadranu. 

Dubrovnik  je grad prepun je povijesnih i kulturnih znamenitosti koji se nalazi na samom jugu Hrvatskog dijela jadranske obale. Spoj prirodnih bogatstava raznolikost mediteranskoga krajolika s blagom mediteranskom klimom, povijesne ostavštine, arhitektonska i umjetnička bogatstva staroga grada brojni sadržaji i aktivnosti koje nudi Dubrovnik su jedinstveni.

Smješten u podnožju Srđa, odakle 'puca' veličanstveni pogled na Stari grad. Pogled na grad sa Srđa najbolji je pogled i najčešća slika Dubrovnika koju možete vidjeti, česta je meta mnogih selfija.

Simboli Dubrovnika  i suveniriKip svetog Vlaha – Sveti Vlaho je zaštitnih grada Dubrovnika i svih Dubrovčana od 972. godine. Rođen je na području današnje Turske u gradu Sivas a umro je 317. Godine. Svetac zaštitnik ovog povijesnog grada, stoljećima je slavljen kao spasitelj i zaštitnik Dubrovnika. Sveti Vlaho, prema legendi, javio se plebanu Stojku, dok je ovaj noću molio u crkvi Svetoga Stjepana i naložio mu da obavijesti Senat o namjeri Mlečana i da se pripreme za obranu. Nakon što je namjera Mlečana bila osujećena, Dubrovčani su izabrali Svetoga Vlaha svojim glavnim zaštitnikom (prije su to bili Sv. Srđ - zato i brdo Srđ i Bak).

Jedan od poznatijih suvenira za temu Dubrovnika je kip sv. Vlahe koji drži grad u rukama. 

(Primjer suvenira Sv. Vlaha iz Dubrovačke kuće)

Suveniri iz Dubrovnika i regije, okolice kip sv vlaha

Orlandov stup – Na Stradunu, U blizini crkve sv. Vlaha se nalazi Orlandov stup, još jedan od simbola grada Dubrovnika. 

Kameni stup na kojem je uklesan srednjovjekovni ratnik u oklopu s mačem i štitom isklesao je talijanski umjetnik Bonino 1418.. Pretpostavlja se da se radi se o kamenoj skulpturi koja prikazuje Rolanda, viteza vojske Karla Velikog, središnjeg lika slavnog starofrancuskog epa Pjesma o Rolandu. Orlandov stup je preuzeo je funkciju stupa za sramotna izlaganja i javna kažnjavanja prekršitelja. Mnogi su tamo okončali živote pred javnošću koja se tako upozoravala što će joj se dogoditi bude li neposlušna. Posebno okrutno su se kažnjavali urotnici. Tu su se također vršila bičevanja, sakaćenja i žigosanje užarenim predmetima po licu ili čelu. Služio je i za obavijesti, proglase, isticanje važnih vijesti.

Najpoznatija Hrvatska tvornica slatkiša Kraš je osmislila je originalan  suvenir na temu Orlandov stup. 

Ovaj luksuzni suvenir ručno je izrađen i pakiran i rezultat je Kraševog stoljetnog majstorstva u izradi čokolade. U elegantnom poklon pakiranju nalazi se i legenda o Orlandu na hrvatskom i engleskom jeziku ispisana kao povelja na smotku papira.Kraš orlandov stup suvenir iz grada dubrovnikaDubrovačke zidine – Dubrovačke zidine su građene između 13. I 17. Stoljeća i duge su tek nešto manje od 2 kilometra, najvažnija su ostavština i turistička atrakcija grada, simbol su grada Dubrovnika. Godišnje se zidina prošeta oko 1,5 milijuna turista a taj broj bi bio i veći da grad konstantno ne podiže cijene ulaznica kako bi barem malo smanjio gužvu na zidinama. Cijena za sezonu 2018 je 200 kn za odrasle i 50 kn za djecu. Na temu Dubrovačkih zidina možete pronaći brojne suvenire u gradu.

Dubrovnik walls

Game of thrones u Dubrovniku – ako ste ljubitelj ove mega popularne serije koja je prema ocjenama na IMDBu među 3 najpopularnije serije svih vremena sigurno ste upoznati s informacijom da je peta sezona snimana u Dubrovniku. Dubrovniku u seriji glumi grad King’s Landing. S obzirom na izgled grada nisu bile potrebne pre veliki zahvati na scenografiji ni posebni specijalni efekti kako bi stari Dubrovnik “odglumio” opasani grad King’s Landing, uporište obitelji Lannister. 

S obzirom na to da sve veći broj turista u Dubrovnik dolaze samo zbog ove serije u gradu su se pojavili brojni suveniri na ovu temu, kao i lokacije na kojima gosti žele snimiti fotografije a na kojima su se odigrale poznate scene iz ove serije.

Game of thrones dubrovnik croatia

Lavanda - Lavanda je mirisno ukrasno bilje koje je jako često na području Dalmacije kao mediteranski trajni grm. Iako skromnih zahtjeva, bogato i dugo cvate uz prekrasni miris, te vrtu daje posebnu živost jer privlači mnogobrojne leptire, bumbare i pčele. Lavanda se u Dalmaciji česti koristi umjesto industrijskih mirisa i kao ukras. U mnogo suvenirnica ova biljka se prodaje u malenim vrećicama kao suvenir.

Lavanda

Paški Sir – Iako ne baš blizu Dubrovnika, Paški sir je proizvod kojeg bi svaki gost rado želio kupiti  sa sobom kao poklon iz Hrvatske. Ova vrsta sira proizvodi se na otoku Pagu u Zadarskoj regiji i jedan od najpoznatijih sirova u svijetu. Sir je specifičan i jedinstvenog  okusa i  rađen je od mlijeka Paške ovce. Paške ovce su specifične zbog otoka Paga koji gotovo da nema vegetacije. Ako pogledate otok Pag na karti možete vidjeti samo kamen. Paške ovce zbog manjka vegetacije uglavnom jedu samo aromatičnog  bilje koje je posoljeno morskom solju koju raspršuje bura zimi. Zbog toga su meso i sir Paške ovce specifičnog okusa i ne može se pronaći nigdje u svijetu.

Paški sir

Babuška – Babuška je drveni kip lutke, iako je više simbol Rusije može se pronaći u većini Dubrovačkih suvenirnica. Većina gostiju kupujući babuške misle da se radi o domaćem simbolu , što nije točno.  Jedan je od najprodavanijih suvenira u gradu. Ako vam to ne smeta i sviđa vam se ovaj simpatičan drveni kip, možete ga kupiti na puno mjesta u Dubrovniku.

Babuška

Suvenirnice u gradu DubrovnikuDubrovačka kuća  – Dubrovačka kuca jedinstvena je trgovina u kojoj se prodaju autentični hrvatski proizvodi, suveniri i delicije. Smještena u srednjovjekovnoj kuli svetog Dominika koja je dio poznatih gradskih zidina, Dubrovačka kuca više je od obične suvenirnice, pravi je dubrovački doživljaj umjetnosti, gastro i baštine.

Prostire se na dvije etaže.  Gornji kat je galerijski prostor s izložbama radova mnogih hrvatskih umjetnika s posebnim naglaskom na one iz Dubrovnika. Prizemlje služi kao trgovina zanatskih i tradicionalnih delicija, nudeći ručno izrađene suvenire, ručno izrađeni nakit, tradicionalne delicije tipične za dubrovačku regiju, veliki izbor vrhunskih hrvatskih vina, raznih slatkiša i ostalih autentičnih zanatskih proizvoda.

Dubrovačka kuča

Suvenirnica i umjetnička trgovina Meduza – Jedna od poznatijih suvenirnica u gradu koja prodaje isključivo hrvatske proizvode. Vrlo korisno i ljubazno osoblje vam je uvijek na raspolaganju čemu svjedoče broje pohvale na Google recenzijama. U trgovini možete pronaći velik broj proizvoda. Od sapuna, čokolada, nakita, napitaka, suvenira, delicija itd.

Adresa: Prijeko ul. 18, 20000, Dubrovnik

Meduza suvenirnica dubrovnikBreak Time - Handmade in Croatia 

Ova lijepa malena trgovina u Starom gradu nije klasična suvenirnica već prodaje izvorne i lijepo izrađene narukvice, ogrlice, anklets i ključeve koji privlače sve spolove. Izdržljivi, jedinstveni komadi nakita nadahnuti su čarobnim Jadranskim morem. vaka nautička narukvica dolazi umotana u svoju slatku torbu od jute, tako da je ona zgodan poklon za nečiji rođendan (ili bilo koji drugi radostan događaj).

Adresa: Antuninska ul. 5, 20000, Dubrovnik

Brea time souvenir shop

narukvica na sidroSuvenirnica Iron Throne - Fora dućan za napraviti fotku na tronu. Puno sitnica za uspomenu na Dubrovnik s motivima iz serije Game of Thrones i Star Wars. Za fanove GoT-a vrijedi posjetiti. Da biste fotografirali na Željeznom prijestolju, morate kupiti jedan od suvenira.

Adresa: Boškovićeva 7 (od Buže) Third entrance to the old city, 20000, Dubrovnik

Game of thrones souvenir shopTrgovine i shoping centri u DubrovnikuDubrovnik Shopping Minčeta - Na kraju uvale Gruz pronaći ćete fini trgovački centar Minčeta. 

Unutar Minčete pronaći ćete brojne prodavaonice: modnu, parfumerijsku, obuću, sportsku trgovinu i kućne dodatke i više od 20 prodavaonica.

Adresa: Ul. Nikole Tesle 2, DubrovnikShopping Center Srđ - Solidan shopping centar koji ima puno shopping butika s odjećom i obućom te 2 prodavaonice s hranom i pićem te još prodavaonica Technomobil koja prodaje od televizora i kućanskih aparata do mobitela i laptopa i raznih stvari. Cijene su pristupačne za sve građane i na pogodnom je mjestu i gdje poslije shoppinga možete sjesti u caffe-bar i popiti kavu ili čaj te neko drugo piće i ako ste s autom imate besplatan parking na parkiralištu od Robne kuće Srđ. 

Adresa: Obala Stjepana Radića 25, DubrovnikBilo da se nalazite u Dubrovniku ili okolnim mjestima, otocima ili gradovima kao što su Cavtat, otok Mljet, Pelješac, Omiš, Makarska... nadamo se da će vam naši prijedlozi pomaći da pronađete nešto za sebe što će vas podsjećati na boravak u Dubrovačkoj regiji.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Što kupiti u Dubrovniku kao suvenir
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala