Tiflološki muzej Zagreb Hrvatska

# Tiflološki muzej Zagreb Hrvatska

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Tiflološki muzej ZagrebTiflološki muzej poseban je po mnogočemu, pa ćemo ga u nastavku predstaviti i dati važne informacije, koje bi Vas mogle zanimati i „pozvati“ da dođete u razgledavanje.

Ovaj je Muzej jedan od rijetkih specijalnih muzeja u Europi. Tiflološki muzej se bavi problematikom osoba s invaliditetom, posebno s osobama sa oštećenim vidom.

Novi stalni postav muzeja otvoren je za javnost u siječnju 2008. godine. Zajedničkim snagama stručnih djelatnika muzeja, danas možemo pozvati javnost da dođe u jednu ovako jedinstvenu ustanovu.

Misija muzejaTiflološki muzej je javna državna ustanova koja prikuplja, čuva, proučava, dokumentira i komunicira materijalnu i nematerijalnu građu vezanu uz osobe s invaliditetom. Naglasak je na osobe sa oštećenim vidom.

Svojim djelovanjem Tiflološki muzej nastoji upoznati društvenu zajednicu sa svijetom osoba oštećena vida. Na taj način želimo ukazati na probleme s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom, te potaknuti na harmonične i tolerantne odnose među ljudima. Naša misija je da potaknemo na međusobno uvažavanje svake osobe. Osim stručnih djelatnika muzeja, pozivamo sve zainteresirane osobe s invaliditetom da se aktivno uključe u njegovo djelovanje.

Zbirke muzeja:

Zbirka predmeta specijalne edukacije i rehabilitacije – Zbirka je predmeta vezanih za određena područja odgoja, obrazovanja, rehabilitacije te svakodnevnog života osoba s invaliditetom, osobito osoba oštećena vida.

Zbirka tiskovina na reljefnim pismima

Donacija Wagner

Zbirka likovnih radova – Pored slika i određenih skulptura manje ili više poznatih kipara, jedan veliki dio ove Zbirke sačinjen je od radova samoukih slijepih kipara.

Oftalmološka zbirka – Oftalmološka zbirka sačinjena je od oftalmološko-optičkih aparata i pomagala za dijagnostiku s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Spomenuti su predmeti nekada bili dio inventara očne klinike.

Zbirka fotografija – U ovoj zbirci su sačuvane i dokumentirane fotografije vezane uz svakodnevni život osoba oštećena vida.

Zbirka arhivskog gradiva – Osnovna zadaća u okviru ove zbirke je sustavno prikupljanje, zaštita, stručna obrada i muzeološka prezentacija arhivskog gradiva različitog sadržaja iz područja povijesti skrbi o slabovidnim i slijepim osobama te o njihovu odgoju i obrazovanju.

Tiflološki muzej Zagreb Hrvatska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala