Tehnički muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb

# Tehnički muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Tehnički muzej - Muzej Nikole Tesle ZagrebTehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu smješten je na magistralnom pravcu sjever-jug. Osnovan je po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, kako mu i naziv govori – kao specijalizirani muzej tehnike. Muzej nam zorno predočava razvoj tehničkih rješenja kojima je čovjek kroz svoju povijest, uvijek nastojao svladati prostor i vrijeme.

Zapravo zamisao o osnivanju ovakve vrste muzeja potječe još s kraja 19. stoljeća. Stoga je jedno vrijeme Zagreb imao Trgovačko-obrtnički muzej, točnije rečeno – povijest Tehničkoga muzeja u Zagrebu započinje još davne 1954. godine. Naime, tada je donesena odluka o njegovom osnivanju, a 1959. godine, Muzej za svoje potrebe koristi prostorije na adresi Savska cesta 18.

Idejni začetnik, i pokretač čitave priče u vezi osnivanja Tehničkog muzeja u Zagrebu bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak. Kasnije je obnašao funkciju predsjednika Savjeta Muzeja, a realizator i prvi ravnatelj Muzeja bio je Predrag Grdenić. Likovni postav u Muzeju je izveo arhitekt Emil Vičić, a zgradu je projektirao Marijan Haberle.

Na dan 5. lipnja 2015. godine, odlukom Skupštine Grada, dotadašnji Tehnički muzej u Zagrebu, na prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba (Milan Bandić), mijenja ime u Tehnički muzej Nikola Tesla.

Što možete vidjeti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu? Pretpostavljate da su u Muzeju izloženi radovi ovog svjetski poznatog izumitelja. Možete pobliže zaviriti u stvarni rad Nikole Tesle, i tako iz prve ruke vidjeti i dočarati sebi sliku koju je imao izumitelj, za vrijeme svojih najvećih otkrića.

Odjeli Tehničkog muzeja u ZagrebuIzlošci u muzeju - Prvi odjeli Tehničkog muzeja daje uvid u teme: Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo. Ovi su odjeli otvoreni za javnost 1963. godine, a nakon toga je otvorena i zbirka Nafta 1964. godine, Planetarij 1965.godine, demonstracijski kabinet Nikola Tesla 1976. godine, odjel Osnove poljodjelstva 1981. godine, odjel Vatrogastvo 1992. godine, Apisarij 1994. godine, te muzeorama Zemljomjerstvo-katastar 1994. godine.

Odjel transformacije energije – Ovaj odjel daje nam realan uvid u povijesni razvoj stručnih rješenja u nastojanju da manje vrijedne oblike energije transformiraju u kvalitetnije i za ljudske potrebe mnogo korisnije.

Odjel prometnih sredstava - U ovom odjelu prikazan je razvoj transportnih sredstava u vodi, na kopnu i zraku. Svakako je zanimljiv publici svih životnih dobi. Oduševit će i mlađe, pa tako i one starije.

Odjel astronautike s planetarijem - Odjel astronautike izlaže modele najpoznatijih svemirskih letjelica. Tu možete vidjeti rakete-nosača i orbitalnih stanica koji prikazuju početak razvoja astronautike.

Odjel geologije, rudarstva i nafte - Zbirka rudarstva prikazuje razvoj tehnike eksploatacije mineralnih sirovina. Također, ovaj odjel treba da prikaže načine oplemenjivanja i prerade ruda. Posebno je zanimljiv za posjetitelje model rudnika s ukupnom duljinom rudničkih hodnika od više od 300 metara, koji je izgrađen ispod objekta Muzeja.

Odjel vatrogastva – U ovom odjelu vidjet ćete posebne vatrogasne izloške, od vatrogasne opreme do posebno opremljenih vozila. Prikazan je i razvoj vatrogasne tehnike, s osobitim naglaskom na područje Hrvatske.

Odjel osnovi poljodjelstva s apisarijem - Eksponati izloženi u ovom odjelu zorno predočavaju povijesni razvoj tehničkih rješenja za različite sprave za kopanje i oranje. Posebno je zanimljiv izložak – staklene ogledne košnice, odnosno apisarij sa živim pčelama, čiji se život i rad može nesmetano promatrati u živo.

Odjel velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike - U odjelu je do sada realiziran postav o Faustu Vrančiću i demonstracijski kabinet Nikole Tesle. Čitava aleja skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike jedan je veći dio tog odjela na otvorenom, u parku Muzeja.

Demonstracijski kabinet Nikole Tesle - Stalni postav Demonstracijskog kabineta, ukupne površine 260 četvornih metara, otvoren je za javnost 1976. godine. Datum nije slučajno odabran, jer se tada obilježava i 120. godišnjice Teslina rođenja. Izlošci su napravljeni u radionicama Muzeja. Stalni postav obnovljen je 2006. godine, povodom obilježavanja godine Nikole Tesle (2006. godina) pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Tehnički muzej - Muzej Nikole Tesle Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala