Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru - Knežev dvor Dubrovnik

# Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru - Knežev dvor Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru - Knežev dvor DubrovnikDobrodošli u najveći dubrovački muzej. Da, Kulturno-povijesni muzej najveći je muzej u Dubrovniku. Muzej se nalazi u Kneževom dvoru.

Muzej ima mnoge zbirke, pa ćemo izdvojiti neke od njih. Muzej ima zbirke namještaja, ikona, kovina, slikarstva, keramike, tekstila i stakla. Pored spomenutih, tu su zbirke fotografija i foto-materijala, te razne druge.

U muzeju se nalazi atrij s velikim stubištem. Iznad atrija su vrata sa natpisom „Obliti privatorum - publica curate“, što u prijevodu znači „zaboravite osobne stvari - brinite se o javnim“. Nekada se kroz ta vrata ulazilo u dvoranu Velikog vijeća, koja je srušena 1863. godine. Druga vrata vode u sobe Dvora i knežev stan. Taj se stan sastojao od radne sobe, središnjeg prostora i spavaće sobe.

Danas je Knežev dvor preuređen za potrebe MuzejaU muzeju se danas čuva sve prikupljeno i sačuvano kulturno-povijesno blago iz doba Dubrovačke Republike. Eksponati su raspoređeni u prizemlju, mezaninu i na katu. U prizemnim prostorijama se nalazi sudnica , tamnice i pisarnica. U mezaninu je izložena numizmatička kolekcija dubrovačkog novca, veći broj pečata, te kolekcija satova. Tu se nalaze lijepi primjerci namještaja, portreti, odore, inventar apoteke Domus Christi, i različiti primjerci oružja.

Na katu se nalazi namještaj izrađen u stilu rokoko, barok, al i slike mnogih talijanskih majstora. Jedna od slika (slika Hamzića), nalazi se u kabinetu Kneza. Hamzić je jedan od predstavnika dubrovačke slikarske škole 16 stoljeća. U južnom dijelu palače nalazi se spavaća soba kneza koja je uređena u stilu rokoko.

Stalni postav muzeja može se opisati kao bogata kolekcija umjetničkih slika, namještaja i uporabnih predmeta iz perioda od 16. do 19. stoljeća. Predmeti se nalaze u ambijentalno uređenim salonima Kneževa dvora, nekadašnjem sjedištu vlade i kneza Dubrovačke Republike. Tu su i zbirke starog dubrovačkog novca, medalja, pečata, grbova i oružja.

Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru - Knežev dvor Dubrovnik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala