Arheološki muzej Dubrovnik

# Arheološki muzej Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Arheološki muzej DubrovnikArheološki muzej u Dubrovniku nema svoj stalni prostor i postav. Ima tek privremeno dodijeljene prostorije na korištenje, s manjom priručnom bibliotekom. Građa muzeja podijeljena je za sada u sedam zbirki, ali ćemo spomenuti one zanimljivije.

Zbirka Vaza

Muzej ima zbirku vaza koja se sastoji od dvije zbirke koje je muzej krajem prošlog stoljeća dobio kao donacije. Zbirka kasnogeometrijskog stila je porijeklom sa Cipra, dok je druga crvenofiguralna iz Kampanije. Muzej ima i par korintskih vaza za koje se pretpostavlja da su nađene na otoku Korčula.

Egipatska zbirka

Možda je i najviše zanimljiva Egipatska zbirka, koja ima 238 predmeta i druga je po veličini u Hrvatskoj. Ova zbirka je nastala darovanjima Domorodnome muzeju koncem 19. stoljeća. Među poznatim donatorima su braća Amerling, Tonko Kurajica i Ivo Nardeli.

U Zbirci prevladavaju amuleti, egipatski kipići božanstava, skarabeji i različit nakit. Osobito su vrijedne ušabti-figurice i amuleti s raznovrsnim prikazima. Za primjer možemo spomenuti: trojstva, dva pera, oka, patuljak, te najviše popularan skarabeji. Među spomenutim predmetima se nalazi i mumija sastavljena od dijelova više ljudskih tijela, a trup joj je načinjen od slame. Riječ je o jako vještoj kreaciji ilegalnih trgovaca iz 19. stoljeća, u vrijeme velikog zanimanja kolekcionara i muzeja za predmete egipatske civilizacije.

Numizmatička zbirka

Još jednu zanimljivu zbirku sačinjavaju primjerci metalnoga novca i medalja. Možemo spomenuti predmete poput grčko-ilirskog novca, rimskoga republikanskog i carskog novca, te bizantskoga, do turskog. Naravno, tu je i novac kojeg je kovala Dubrovačka Republika. I ovdje je veći dio stigao donacijama, ali i prikupljanjima tijekom arheoloških istraživanja u Dubrovniku i široj okolici. Najveći dio izložaka sakupljen je za vrijeme istraživanja dubrovačke Katedrale.

U Muzeju možete razgledati izložbe: Anamneza, Ranosrednjovjekovnu skulpturu, Rimske zlatne naušnice, Drevni Cipar, te mnoge druge izložbe koje su najavljene na službenim web stranicama Muzeja.

Arheološki muzej Dubrovnik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala