Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

# Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej Domovinskog rata DubrovnikMuzej Domovinskog rata Dubrovnik prvi je put otvoren za javnost 5. kolovoza 2008. godine. Nije taj datum izabran tek tako – tada se obilježava Dan Domovinske zahvalnosti. Simbolika je to koja navodi na tematski postav Muzeja i na njegovu priču.

U prostorijama muzeja izloženo je više od 500 eksponata iz razdoblja 1991.-1995. godine, odnosno za vrijeme Domovinskog rada (iz perioda obrane Dubrovnika). Glavna tema postava je Dubrovnik u Domovinskom ratu u periodu između 1991.-1995. godine, njegova obrana i stradanja. Izloženi eksponati imaju još jednu priču – povijest objekta „Fort Imperial“.

Domovinski rat na dubrovačkom području obrađen je kroz tri tematske cjeline:

Pad Dubrovačke republike i povijest objekta „Fort Imperial“

Srpsko-crnogorska agresija 1991. godine

Dani pobjede – oslobodilačke akcije Hrvatske vojske

Dani pobjede-oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i Stradanje stanovništva, civilnih objekata i spomenika kulture

Za vrijeme osnutka, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik bio je smješten u dijelu tvrđave Imperijal, na brdu Srđu iznad Dubrovnika. Tvrđava je za vrijeme obrane Grada imala važnu ulogu, i danas je simbol obrane grada Dubrovnika.

Danas je ovaj muzej možda i najpoznatiji, a u prostorijama muzeja su izloženi brojni autentični dokumenti, različite umjetničke i dokumentarne fotografije. Među izloženim predmetima nalazi se tiskana građa, predmeti koji su bili naoružanje branitelja, različita minsko eksplozivna sredstva, te ratne karte i zapovjedi. Među predmetima se nalaze i dijelovi vojne opreme, predmeti iz svakodnevnog života Dubrovčana i branitelja u agresorskom okruženju, autentične snimke i video materijali. U muzeju se nalaze zapisana sjećanja sudionika, ratne zastave braniteljskih postrojbi, originalni stijeg sa Srđa iz 1991. godine, te planovi minskih polja, ratni dnevnici i slična građa.

Na Srđu se nalazi i spomen ploča sa imenima branitelja koji su svoj život izgubili braneći Dubrovnik na tom mjestu.

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala