Gradski muzej Senj

# Gradski muzej Senj

Kvarner

Senj

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Gradski muzej Senj smješten je u palači obitelji Vukasović. Spomenuta je obitelj bila jedna od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih plemićkih obitelji.

Palača u kojoj se nalazi Muzej sagrađena je u periodu između 14. i 15. stoljeća, u gotičko-renesansnom stilu. Gradski muzej Senj utemeljen je 7. svibnja 1962. godine, kao kulturna i znanstvena ustanova sa zadaćom da sakuplja, čuva, proučava i obrađuje te na kraju prezentira i objavljuje muzejsku i povijesno-kulturnu građu. Pored spomenutih funkcija, Gradski muzej Senj ima i odgojno-obrazovnu zadaću, da vodi brigu o cjelokupnoj kulturnoj baštini grada i okolice.

Zbirke u muzeju: Arheološka i hidro-arheološka, Numizmatička zbirka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka novije senjske povijesti, Etnografska zbirka – Bunjevci i Prirodoslovna zbirka – Velebit.

U sastavu Gradskog muzeja nalazi se i stručna knjižnica sa starijom i novijom arhivskom građom. Muzej ima manju zbirku umjetničkih slika, zbirku fotografija i razglednica te Zavičajnu zbirka Lukovo koja se nalazi smještena u istoimenom mjestu južno od Senja. Gradski muzej Senj surađuje s mnogim znanstvenim i kulturnim ustanovama u Hrvatskoj i Europi. Muzej povremeno (po potrebi) izdaje kataloge i druge publikacije, a suizdavač je znanstvenog časopisa Senjski zbornik koji izlazi jednom godišnje.

Prostorije muzeja idealno su mjesto da razgledate zbirke, naučite povijesne detalje u vezi grada Senja i njegove okolice. Pod upravom Muzeja se nalazi i Tvrđava Nehaj – koja je izvrsno mjesto, i otvorena je za posjet turista.

Gradski muzej Senj
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala