Muzej za umjetnost i obrt Zagreb

# Muzej za umjetnost i obrt Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej za umjetnost i obrt ZagrebMuzej za umjetnost i obrt u Zagrebu osnovan je 17. veljače 1880. godine. Do osnivanja ove ustanove došlo se na inicijativu Društva umjetnosti i njegovog tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavija. Muzej je bio jedna od prvih institucija takve vrste u Europi. Danas se Muzej nalazi na zagrebačkom Trgu Republike Hrvatske, nasuprot zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Muzej je prvotno zamišljen u namjeri da se stvori „zbirka uzoraka za majstore obrtnike i umjetnike koji treba da ponovo unaprijede proizvodnju predmeta svakodnevne upotrebe“. Ipak, unatoč tome, ideja postaje progresivnija, otvarajući sintagmom umjetnost i obrt mogućnost šireg područja njezina budućeg djelovanja. Strategija djelovanja Muzeja vremenom se promijenila, pa je usmjerena ka očuvanju tradicionalnih vrijednosti narodnog obrta. Ideja je da se stvaraju nove estetičke kulture građanskog sloja, pa je 1882. godine uz Muzej osnovana i Obrtna škola. Tadašnju školu danas poznajemo kao Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Zanimljivo je spomenuti da je projekt zgrade po prvi put u Hrvatskoj rađen namjenski – za potrebe muzeja. Izradio ga je arhitekt Herman Bolle.

Stalni postav muzeja otvoren je za javnost 1995. godine, prema zamisli tadašnjeg ravnatelja Vladimira Malekovića. Postav sadržava neke dijelove građe iz gotovo svih muzejskih zbirki.

Odabrana je građa po kriterijima kvalitete i stilske reprezentativnosti. Gotovo 3000 izložaka je raspoređeno na približno 2000 četvornih metara prostora.

Ako posjetite Muzej, možete vidjeti građu iz:

zbirki namještaja

keramike

stakla

metala

tekstila

slikarstva

kiparstva

satova

fotografije

grafičkog i produkt dizajna

bjelokosti

knjigoveštva

oslikane i pozlaćene kože

Na 2 kata, kroz 14 dvorana, predstavljeni su predmeti u okviru cjelina koncipiranih na način da kronološki rade slijed koji ilustrira stilska razdoblja u rasponu od gotike do art decoa.

Postavi umjetnina u muzejskom prostoru oduševljavaju naše goste. Radionice u Muzeju jedan su poseban, i dobro prihvaćen način prezentiranja, posebno za vrijeme blagdana kada možete gledati božićne ukrase i druge zanimljive radove koji su nastali u radionicama.

Muzej za umjetnost i obrt često ima dodatne izložbe, pa osim stalnog postava, nudi posjetiteljima tematski rađene prezentacije i vještine majstora iz muzejske radionice.

Muzej za umjetnost i obrt Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala