Arheološki muzej Zagreb

# Arheološki muzej Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Arheološki muzej Zagreb



Arheološki muzej u Zagrebu je nastao iz Narodnog muzeja koji je osnovan 1836. godine. Nakon toga, 1866. godine je postao Zemaljski zavod Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, i bio je pod upravom JAZU-a i Sabora. Kroz taj period Muzej je bio podijeljen na dva odjela: Arheološki odjel i Prirodoslovni odjel.

Tek se 1878. godine osamostaljuje arheološki odjel, ali i dalje djeluje u sklopu Narodnog muzeja. Samostalan muzej postaje 1939. godine. Kroz svoju povijest djelovanja muzej je promijenio nekoliko lokacija, jedno vrijeme je imao privremeno sjedište u Gospodarskom društvu, da bi naposljetku stigao na današnju lokaciju, na Zrinskom trgu.

Od 19. stoljeća Muzej je djelovao na terenima prilikom različitih arheoloških iskapanja. I danas djeluje na terenima u Šćitarjevu te Varaždinskim Toplicama, Žumberku, Stenjevcu i ostalim lokalitetima po Hrvatskoj.

Muzejski fundus danas broji oko 450 000 različitih artefakata.

Muzejski fundus podijeljen je u zbirke:

Pretpovijesna zbirka

Antička (grčki i rimski spomenici) zbirka

Ranosrednjovjekovna zbirka

Važno je spomenuti da Arheološki muzej u Zagrebu posjeduje i egipatsku zbirku, koja je jedina takve vrste na ovim prostorima. Tu je i numizmatička zbirka – jedna od najvećih takvih zbirki u Europi i svijetu.

Stalni postav muzeja



Stalni postav Arheološkog muzeja u Zagrebu sastoji se od stalnog postava pretpovijesne i egipatske zbirke. Pored spomenutih zbirki, u stalnom postavu se nalaze dio postava antičke zbirke, i jedan dio numizmatičke zbirke.

Arheološki muzej u Zagrebi posjeduje i jedinstvenu kolekciju etruščanskih spomenika. Kroz sva djelovanja, Arheološki muzej u Zagrebu vodi brigu o arheološkom parku „Andautonija“ u Šćitarjevu, gdje su pronađeni i sačuvani ostaci antičkog grada koji datiraju iz vremena od 1. do 4. stoljeća.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Arheološki muzej Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala