Muzej prekinutih veza Zagreb

# Muzej prekinutih veza Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej prekinutih veza Zagreb



Muzej prekinutih veza poseban je i neobičan. Posvećen je neuspješnim ljubavnim vezama. Jako zanimljiva tema i priča koju zapravo teško povezujemo sa muzejima kakve poznajemo. Ipak, i ovaj Muzej ima svoju priču, publiku i svjetski je poznat.

U Muzeju prekinutih veza izloženi su osobni predmeti koje su ostavili bivši ljubavnici, a popraćeni su kratkim opisima. Na početku je riječ bila o putujućoj zbirci, doniranih predmeta, da bi se kroz neko kratko vrijeme zbirka smjestila na trajnoj lokaciji u Zagrebu. Na dan 21. svibnja 2011. godine, Europski je muzejski forum na svečanoj dodjeli u Bremerhaven dodijelio Muzeju prekinutih veza prestižnu nagradu Kenneth Hudson – u kategiriji najinovativnijeg muzeja u Europi.

Muzej su osnovali zagrebački umjetnici, točnije filmska producentica Olinka Vištice i poznati akademski slikar Dražen Grubišić. Njih dvoje su bili u vezi u periodu između 1999. - 2003. godine, da bi nakon prekida bili ostavljeni sa nekim zajedničkim stvarima s kojima nisu znali što da urade.

Tako je nastala ideja kako bi bilo dobro otvoriti muzej u kojeg bi sve predmete mogli smjestiti. Iz ideje do muzeja.

Muzej prekinutih veza



Već je kroz par narednih godina zbirka predmeta krenula na svjetsku turneju. Predmetisu bili u Argentini, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Makedoniji, Filipinima, Srbiji, Singapuru, Sloveniji, Južnoafričkoj Republici, Turskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Vremenom se fundus obogaćivao, pa je došlo i do potrebe za prostorom. Nakon neuspjelih pokušaja da pobude zanimanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, da bi pronašli privremeni smještaj za muzej, Vištica i Grubišić odlučili su privatnim sredstvima iznajmiti prostor od 300 četvornih metara i u njemu izložiti svoje zbirke. Muzej se nalazi u zagrebačkom Gradecu, i ovim potezom bivšeg ljubavnog para – muzej je postao prvi zagrebački muzej u privatnom vlasništvu. Muzej je vrata za javnost otvorio u listopadu 2010. godine, a odmah je postao posebno popularan kod stranih turista.

Muzej prekinutih veza ima dvije stalne izložbe: u Zagrebu na Gornjem gradu se nalazi jedna izložba, dok je druga smještena u Los Angelesu. Tijekom boravka u Zagrebu, poznati američki odvjetnik John B. Quinn posjetio je Muzej prekinutih veza. Njemu se ideja toliko svidjela da je odlučio pokrenuti suradnju s osnivačima Muzeja. Tako je nastao Muzej prekinutih veza u Los Angelesu, koji je za javnost otvoren 4. lipnja, 2016. godine. Muzej u Los Angelesu radi na adresi 6751 Hollywood boulevard, u samom srcu Hollywood-a. Smješten je tik uz dvoranu Dobly Theater, gdje se održavaju dodjele nagrade Oscar. Ako se nalazite u Los Angelesu, svakako posjetite ovaj hrvatski Muzej u SAD-u.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Muzej prekinutih veza Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala