Muzej grada Zagreba

# Muzej grada Zagreba

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej grada Zagreba



Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. godine, Odlukom Gradskog poglavarstva. Danas je Muzej opća kulturno-povijesna ustanova koja se sustavno bavi prikupljanjem i obradom predmeta iz gradske prošlosti.

Za osnivanje muzeja najviše je zaslužna bila Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Muzej je smješten u obnovljenom spomeničkom kompleksu bivšeg samostana Klarisa iz 1650. godine. Nalazi se u zagrebačkom Gornjem gradu. Muzej obrađuje različite teme (kultura, umjetnost, ekonomija i politika) s naglaskom na poveznice sa samim Gradom. Povijest se prati sve od rimskih nalaza pa do modernog doba. Današnji fundus Muzeja čini čak 75 000 predmeta, koji su sistematizirani u zbirke.

Godine 1997., Muzej je otvorio tek svoj šesti stalni postav, te je po prvi put izlagao u obnovljenom i odgovarajućem prostoru.

Stalni se postav koncipira na temelju predmeta koje Muzej posjeduje. Predmeti se povezuju s njihovim nekadašnjim vremenskim okvirom, naglašavajući tako moderni pristup tijekom kreiranja i vizualizacije društvenih zbivanja u gradu. Kombiniranjem kronološkog i tematskog pristupa, te primjenom suvremenih muzeografskih i tehnoloških principa, muzej je postao pristupačan današnjem (modernom) posjetitelju.

Stalni postav Muzeja portretira grad u svim njegovim aspektima. U prostorijama se može vidjeti politička, crkvena, povijesna i gospodarska priča Zagreba. Raznovrsnost tema i izloženih predmeta daje posebnu draž Muzeju. Posebno koncipirane izložbe koje su uređene posebnim tematskim slijedom, uvode posjetitelja u zanimljivosti iz bogatoga života Zagreba.

Posebnost nekih tema je osmišljena na način da pokazuju sliku grada, koja povijesno dokumentira karakteristične teme i događaje koji pokazuju kako se grad razvijao.

Zagreb u Muzeju:

Muzejski fundus na detaljan način pokazuje razvoj i ulogu grada u prošlosti:

Možemo izdvojiti neke zanimljivosti poput legende o postanku imena Zagreb, ilustriranu kruništem bunara s izvora Zagreb.

Život u srednjovjekovnom Gradecu, i posebna gradska zanimanja iz tog perioda.

Portal stare zagrebačke katedrale, koja je i danas prepoznatljiv simbol crkvenoga grada.

Crkvu Sv. Marka koja govori o bogatom baroknom ugođaju njene negdašnje unutrašnjosti i povezanosti sa cehovskim životom obrtničkoga Gradeca.

Cehovske insignije (predmeti kao što su zastave, škrinje, tablice, djetićki listovi i isprave) koji karakteriziraju život Gradeca, ali i Kaptola od 17. do 19. stoljeća.

Na prvom katu muzeja prikazani su detalji o klarisama i njihovu samostanu. Maketa pokazuje stanje iz polovice 17. stoljeća, odnosno prezentira čitav arhitektonsko-urbanistički kompleks (samostan klarisa, Popov toranj, žitnicu i Nova, kasnije nazvana Opatička vrata). Na istom su mjestu izloženi i bogati nalazi pronađeni podno samostana tijekom arheoloških istražnih radova. Oni govore o kulturi života i stanovanja Naših gospa Svete Klare.

U Muzeju je pomno rekonstruiran život velikaša prošlog vremena, na primjeru poznatih obitelji Oršić i Rauch. Ako posjetite Muzej, vidjet ćete kako je izgledao trgovački život u gradskom Podgrađu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Možete vidjeti detalje iz vremena Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu.

Muzej se može pohvaliti rekonstruiranim dućanima u Ilici, i posebno urađenim ugođajem svakodnevnog života iz tog vremena.

I bogati kazališni život grada obrađen je u prostorijama muzeja. Možete pogledati predmete vezani uz plodan umjetnički rad operne primadone Milke Trnine. Za one koji to ne znaju, one je na prijelomu stoljeća predstavljala Hrvatsku u svijetu, od Bayreutha i Munchena, pa sve do Londona i New Yorka.

O naglom urbanističkom razvoju Zagreba svjedoče spomenici s Jurjevskoga groblja i neka druga zanimljiva komunalna otkrića iz 19. stoljeća.

U muzeju je izložen izum Zagrepčanina Slavoljuba Penkale. Već i po prezimenu možete zaključiti da je on stekao svjetsku slavu patentiranjem prve mehaničke olovke 1906. godine. Pod tim je imenom (penkala) mehanička olovka i danas u upotrebi.

Zbirke darovane gradu Zagrebu:

Radna soba hrvatskoga skladatelja Ivana plemenitog Zajca

Jedan dio radne sobe senatora i književnika Augusta Šenoe

Bogata umjetnička ostavština najznačajnije njemačke glumice Tille Durieux (koja je našla utočište u Zagrebu pobjegavši pred Hitlerom)

Djevojka s pticom Marca Chagalla

Bogata zbirka mehaničkih glazbenih automata urara i sakupljača Ivana Gerersdorfera

Zbirka stare ambalaže dr. Ante Rodina

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Muzej grada Zagreba
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala