Katedrala Svetog Marka Makarska

# Katedrala Svetog Marka Makarska

Srednja dalmacija

Makarska

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Katedrala Svetog Marka MakarskaŽupna crkva, odnosno katedrala svetog Marka Evanđelista sagrađena je sa sjeverne strane središnjeg gradskog trga. Taj trg nosi ime fra Andrije Kačića Miošića, a na njemu se nalazi brončani spomenik spomenutog franjevca.

Gradnju katedrale započeo je biskup Nikola Bijanković 1700. godine, no njezina izgradnja je dugo trajala jer je mletačka vlada, koja je financirala gradnju, vrlo sporo dostavljala novčana sredstva. Izgradnja katedrale dovršena je s grubim radovima tek 1756. godine, a posvećena je 1766. godine.

Katedrala je sagrađena u baroknom stilu, sa velikom polukružnom apsidom. Zvonik je lijepo uklopljen u kompletan izgled crkve.

Katedrala je znatno oštećena prilikom potresa 1962. godine, nakon čega je uslijedila njena obnova. Tijekom obnove, katedrala je doživjela unutrašnje, ali i neke vanjske izmjene. Tako je na mjestu prijašnje sakristije dobivena istočna kapela u koju je smješten glavni, mramorni barokni oltar, sa svetohraništem i kipovima svetog Marka i svetog Jeronima. Na sredini antependija je reljefna kompozicija Zadnje večere. Mjesto prijašnjeg glavnog oltara postavljena je duga kamena menza, u obliku stola, na arkadama.

Katedrala svetog Marka ima bačvasti svod, izuzevši naknadno podignutu pokrajnu kapelu u kojoj je strop ravan. U crkvenoj lađi prije obnove bilo je više mramornih oltara baroknog stila. Sa lijeve strane lađe prvi je oltar Gospe od Rožarja s oltarnom palom i 15 medaljona iz Gospina života. Sliku je naslikao slikar Felice Tironi 1787. godine. Ova je slika 1996. godine obnovljena u Splitu u Državnoj upravi za zaštitu spomenika kulture. Na oltaru se nalazi slika bizantinske Bogorodice u neorenesansnom srebrenom prijestolju s anđelima koji nose krunu. To je rad majstora Luigia Merloa iz Vicenze, iz godine 1818.

Gospina slika donesena je iz Venecije 1707. godine od biskupa Bijankovića. Do Gospina oltara je oltar svetog Križa sa skupinom drvenih obojenih kipova. I ovaj je oltar napravio Tironi 1786. godine po narudžbi bratovštine Dobre smrti. Nasuprot ovom oltaru sa desne strane se nalazi oltar svetog Klementa podignut 1770. godine, kada su u raku na oltaru prenesene Svečeve relikvije iz obiteljske kapele Kačića, koje su 1725. godine donesene iz Rima.

Ovim pokrajnim oltarima prigodom obnove sužena je menza i ispred njih uklonjeno stepenište da bi se povećao prostor lađe. U crkvi, koja je proglašena spomenikom kulture, i u župnom uredu ima više vrijednih umjetničkih slika, zaštićenih kao pokretni spomenici kulture. Crkva je imala još dva oltara na početku lađe i jedan nasuprot oltaru svetog Križa, koji su uklonjeni radi proširenja pjevališta 1965. godine i otvorenja zida lađe radi spoja s pokrajnom kapelom. Na pjevačkom koru su 1971. godine postavljene nove orgulje, koje su rad Janeza Jenka iz Ljubljane u koje je veoma uspješno ugradio sačuvane svirale starih orgulja.

Katedrala Svetog Marka Makarska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala