Crkva Sv. Kuzme i Damjana Fažana

# Crkva Sv. Kuzme i Damjana Fažana

Istra

Fažana

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Kuzme i Damjana Fažana



Crkva sv. Kuzme i Damjana u Fažani je ujedno i župna crkva. Riječ je o prelijepoj jednobrodnoj kamenoj građevini dimenzija (24x8x8) koja je smještena u samom središtu naselja uz morsku obalu.

Kao i mnoge druge stare građevine, i ova je crkva dograđivana u više faza. Prva crkva pripada paleobizantskom tipu graditeljstva iz VI. stoljeća. Nakon toga, na njenim temeljima, izrasta romanička pa i gotička crkva. Nakon restauracije 1500-te godine, dogradnjom i proširivanjem 1688. godine crkva dobiva današnje gabarite. Naknadno joj je u prvoj polovici XIX. stoljeća dograđen prezbiterij i preuređeno pročelje u neoklasicističkom stilu. Za vrijeme temeljite restauracije u periodu 1928.-1932. godine crkvi je uglavnom vraćen izgled iz 1688. godine.

Oltari u crkvi Svetog Kuzme i Damjana



Unutar crkve se nalazi pet oltara, a to su oltari Gospe od krunice, Sv. Kuzme i Damjana , Sv. Andrije i Margarete , Kristova uskrsnuća i Svetoga Križa. Svi su drveni i pripadaju vremenu renesanse osim Svetoga Križa čiji je dotrajali gotički oltar zamijenjen novim početkom 20. stoljeća ali je ostavljeno gotičko raspelo. Pale na oltarima su oslikali mletački majstori na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.

Sa unutrašnje strane, na samom ulazu u crkvu, oslonjeno na gotički portal, nalazi se pjevalište s orguljama iz 1858. godine. Ovo je pjevalište poduprto s dva monolitna kamena stupa koja datirau 1881. godine.

Freska i oltari u crkvi



Nekadašnja romanička crkva danas je preuređena u sakristiju a na njenom se istočnom zidu nalazi velika freska “Raspeti Krist” u društvu fažanskih zaštitnika i drugih svetaca. Izradili su je nepoznati furlanski majstori u 16. stoljeću. Pretpostavljamo da je u to vrijeme freska bila u funkciji zasebnog sakralnog prostora oslonjenoga jedino na južni zid glavne crkve. Ulazilo se s vanjske strane od pročelja. Prema samoj kompoziciji freska danas izgleda malo neobično, no tada je zacijelo odražavala trenutno stanje. Naime, slikari su pri radu slijedili zadane zidne gabarite i slobodnu površinu koja se nalazila iznad središnjeg te dvaju bočnih oltara zajedno s njihovim palama i retablima.

Izmjenom oblika, vremenom su oltari nestali, ali zato neoslikane praznine upućuju na zaključak kako je pod tog prostora bio niži barem jedan metar ispod razine ondašnje glavne crkve. To znači da je crkva bila na samoj razini mora.

Iznad ulaza u sakristiju između dvaju prozora gotičkog sloga sačuvani su dijelovi gotičkih fresaka koje su ukrašavale unutrašnjost i nažalost zbog blizine mora i soli gotovo nestale. Ipak, crkva i danas ima predmete iznimne kulturne, vjerske i povijesne vrijednosti. Vrijedi je posjetiti i razgledti ljepote nastale mnogo stoljeća prije.

Ova barokna crkva na svom pročelju stoljećima čuva gotički portal u čijoj su luneti u visokom reljefu prikazani titulari crkve. Sazidana je u 15. stoljeću, ali se vjeruje da na njoj ima elemenata starije građevne faze crkve. Uz crkvu je podignut samostojeći zvonik, koji završava lučnim biforama i piramidom. Sjeverni zid crkve oplemenjen je slikom Posljednja večera, poznatog zadarskog slikara Zorzija Venture iz 1598. godine. Glavni oltar sadrži još jedno kvalitetno slikarsko ostvarenje – Uskrsli Krist i sveci. Djelo je oslikano tehnikom ulje na platnu, a u njemu imamo sve odlike venecijanskog slikara Leonarda Corone. Ova slika je nastala oko 1590. godine. Na zidovima sakristije moguće je vidjeti ostatke freskoslikarija, vjerojatno rad furlanskih majstora iz 16. stoljeća.

Ako želite razgledati crkvu potrudite se doći u prikladno vrijeme.

Radno vrijeme



OTVORENO  1.7. - 31. 8.

9,00 - 10,30 ili 18,00 - 22,00

Svete mise se održavaju:

Nedjeljom  9,00  i  10,30

1.9. - 30.6. radnim danom  18,00

1.7. - 31.8. radnim danom  20,00

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Kuzme i Damjana Fažana
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala