Crkva Sv. Germana Brijuni

# Crkva Sv. Germana Brijuni

Istra

Vodnjan

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Germana BrijuniAko posjetite Brijune svakako obiđite i razgledajte crkvu Sv. Germana. Izgrađena je 1481. godine, da bi znatno stradala u požaru 1896. godine. Ponovno je obnovljena 1911. godine, a godinu dana kasnije dobila je i kapelicu izgrađenu u tipičnom istarskom stilu.

U crkvici je izložba kopija najpoznatijih fresaka Istre „Ples mrtvaca“ iz mjesta Beram, „Prizori iz života Sv. Nikole“ iz mjesta Rakotule, Humski triptih iz grobljanske crkvice u Humu.

Osim kopija fresaka u crkvici su izložene kopije nekih spomenika na glagoljici. To su „Bašćanska ploča“ iz 1200. (Jurandvor, Krk), Plominski natpis, Krčki natpis iz 11. stoljeća, Grdoselski ulomak 12. stoljeća. Ispred Bašćanske ploče nalazi se dio mozaika iz maritimne vile u zaljevu Verige.

Tko je bio Sv. German? Za vrijeme rimskog progona kršćana German iz Pule se usprotivio progonu nastojeći zaštiti kršćane. Osuđen je na smrt i pogubljen 290. godine na cesti koja je vodila od Pule do Nezakcija.

Crkva Sv. Germana Brijuni
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala