# Park prirode Telašćica, Jezero mir, cijene ulaznica i radno vrijeme

Sjeverna dalmacija

Zaglav (Dugi otok)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
Ida dodaje
29.01.2017. 16:55
 
Park prirode Telašćica dio je Dugog otoka, i smješten je u središnjem dijelu Jadranskog mora. Parkom je prirode proglašen 1988. godine zbog vrijednog biljnog i životinjskog svijeta, jedinstvenom reljefu i morskom životu u blizini otoka. Ukupna površina parka je svega 70.5 kilometara kvadratnih.
Glavna obilježja parka prirode su uvala Telašćica, koja je najsigurnija i najveća prirodna luka Jadranskog mora, sadrži 25 malih plaža, otočića. Zatim stijene koje dosežu visinu od 161 metar iznad a 90 metara ispod mora i jezero „Mir“ koje ima ljekovita svojstva. Park je bogat biljnim vrstama, kojih ima oko 500, a u okolini su još i livade te šume alepskog bora i hrasta crnike. Pogledajte cijene ulaznica za park Telašćica i radno vrijeme.


Jezero mir Telašćica


Mir je slano jezero koje se nalazi unutar Parka prirode Telašćica na dugom otoku. Jezero je nastalo nakon zadnjeg ledenog doba kada je došlo je do podizanja morske razine za otprilike 120 metara pa se kroz brojne podzemne pukotine krška  depresija ispunila morem. Površina jezera je 0,23 km², dužina je oko 900 metara, a na najširem dijelu jezero mjeri 300 metara. Posebnost jezera je veća slanoća mora i veče amplitude u temperaturi tako ljeti more u jezeru bude izrazito vruće, dok je zimi hladnije nego na otvorenom moru.  Obala jezera je najvećim dijelom niska i stjenovita, ali na jednom dijelu se može pronaći pijesak i ljekovito blato. 


Jezero mir telašćica

Park prirode Telašćica slikePark prirode Telašćica, Jezero mir, cijene ulaznica i radno vrijeme
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.