# Veličanstveni slapovi nacionalnog parka Krka

Sjeverna dalmacija

Skradin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
12.01.2017. 15:55
 
Nacionalni park Krka, poznat po veličanstvenim slapovima, smješten je u blizini Skradina na području Šibensko-kninske županije. Drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj turistima ima za ponuditi brojne vrijednosti, od iznimno sačuvane prirode i predivnog krajolika do kulturnih znamenitosti i aktivnog odmora. Ukoliko ste ljubitelj prirode ili pak volite istraživati kulturu lokalnog stanovništva, NP Krka je idealna destinacija za vas.
Park obuhvaća 109 km² površine toka rijeke Krke i donjeg toka rijeke Čikole, a duljina toka rijeke Krke iznosi 72.5 km što je svrstava u 22. rijeku po dužini u Hrvatskoj. Značajni su njezini slapovi koji imaju ukupni pad od 225 metara.

Jedna od važnijih stvari, koju ljudi često zaborave spomenuti, je i predivni gradić Skradin s kojim počinje skoro svaki izlet za NP Krku. S nešto manje od 500 stanovnika Skradin nudi povijest i kulturnu baštinu kojoj bi mogli pozavidjeti mnogi veći gradovi. 

Iz Skradina postoji nekoliko brodskih linija koje direktno voze do slapova, a prijevoz je uključen u cijenu karte. U vožnji koja traje manje od pola sata možete uživati u prekrasnoj obali Krke, a možete vidjeti i pokojeg labuda. Ukoliko imate avanturistički duh, do NP Krke možete doći planinarskom ili biciklističkom stazom. Preporuka je da park posjetite što ranije tako da možete uživati u šumu slapova i predivnoj prirodi.

Najduži slapovi rijeke Krke pod nazivom Skradinski buk su vjerojatno glavni razlog vašeg posjeta ovom nacionalnom parku. S preko 17 stepnica i ukupnom visinskom razlikom od 45 m, Skradinski buk opravdava svoju titulu najljepše prirodne ljepote u Hrvatskoj. U podnožju Skradinskog buka je omogućeno kupanje, pa se možete rashladiti nakon dugog razgledavanja Krke koja zaista ima brojne stvari koje se ne smiju propustiti. Jedna od tih stvari je i etno selo u kojem možete vidjeti kamene vodenice iz 19. stoljeća te brojne predmete koje je u prošlosti koristilo lokalno stanovništvo. 

NP Krka ima i bogatu gastronomsku ponudu, tako da možete probati lokalne specijalitete od kojih definitivno ne smijete propustiti pršut i sir.

Uz stazu koja se prostire cijelim nacionalnim parkom, nalaze se edukativni panoi na kojima se mogu pročitati brojne zanimljivosti koje se vežu uz Krku.

O vrijednostima koje NP Krka ima za ponuditi bi se mogla napisati cijela knjiga, ako ne i više njih, ali ništa ne može zamijeniti neopisivo iskustvo izleta u ovaj nacionalni park.

Pogledajte cjenik i radno vrijeme parka za 2018. godinu.

 
Veličanstveni slapovi nacionalnog parka Krka
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.