Crkva Svetog Luke Baćina

# Crkva Svetog Luke Baćina

Srednja dalmacija

Gradac

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Luke Baćina



Crkva svetog Luke u Baćinama sagrađena je na brežuljku Kruševu, po svoj prilici kada i prva crkva svetog Jure, 1621. godine. Crkva je popravljena 1672. godine. Iznad pročelja se nalazi mali zvonik na preslicu za jedno zvono. Svod crkve je gotički. Na tom lokalitetu nalazila se srednjovjekovna nekropola stećaka, od koji su neki do danas sačuvani, a jedan je uzidan u temelje crkve.

Crkva je duga nešto više od 10 metara i široka više od 5 metara. Komunistička vlast nije dopuštala u njoj govoriti misu, niti je popravljati, iako je krov prokišnjavao i crkva bila bez vrata. Godine 1943. talijanska je vojska bacila zvono, što je vidio mještanin Nikola Katić i žena mu Ana, koji su to povjerili sinu Jadranu i on je 1993. godine to priopćio župniku fra Jozi Ćerleku. Nakon 50 godina zvono je vraćeno na zvonik, a iste je godine i crkva popravljena. Na blagdan svetog Luke iste godine u crkvu je postavljen Svečev novi kip, dar mještanina Ivice Krilića, nabavljen u Rimu.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetog Luke Baćina
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala