Crkva Sv. Mihovila Gradac

# Crkva Sv. Mihovila Gradac

Srednja dalmacija

Gradac

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Mihovila Gradac



Župna crkva svetog Mihovila Arkanđela sagrađena je 1852. godine. Nalazi se na brežuljku Gradina u zapadnom dijelu naselja. Riječ je o jednobrodnoj kamenoj građevini s rozetom na pročelju. Kameni zvonik započeo je graditi župnik fra Dominik Radić, a nastavio ga je graditi fra Stanko Radić, koji ga je i dovršio 1972. godine. Rađen je po nacrtu Radovana Jurasa, s nešto drugačijim završetkom. Svoj današnji oblik zvonik je dobio za župnikovanja župnika fra Ante Anića 2001. godine. Rekonstrukcija krova i unutrašnjosti crkve izvedena je 2000. godine. Glavni oltar je izgrađen od mramora a iznad oltara u niši je kip svetog Mihovila. Oltar je 1972. godine preuredio župnik fra Stanko Radić, prema novim liturgijskim propisima. U lađi s desne strane nalazi se mramorni Gospin oltar s kipom Bogorodice. Na glavama Marije i Isusa su srebrene krune. S lijeve strane lađe je mramorni oltar svetog Roka sa starim, drvenim Svečevim kipom. Na staroj kamenoj krstionici su likovi svetog Ante i svetog Mihovila, koji su rad domaćeg majstora, vjerojatno prenesena iz stare crkve. Na desnoj strani lađe je niša s kipom svetog Josipa, koji u naručju drži dijete Isusa. Župnik fra Ante Anić postavio je novi krov na crkvi, ugradio novi betonski kor iznad ulaznih vrata, nabavio nove klupe i uredio je unutrašnjost. Nedaleko od župne crkve, gdje se prije nalazio kameni križ, kojega je neki mještanin srušio u vrijeme Drugog svjetskog rata, župnik Anić dao je izgraditi 1996. godine mramorni križ visok 3 metra. Godine 2002. ispred crkve počela se graditi vjeronaučna dvorana, ali ona još uvijek nije završena.  

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Mihovila Gradac
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala