Crkva Svetog Roka Mimice

# Crkva Svetog Roka Mimice

Srednja dalmacija

Mimice

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Roka Mimice



Crkva je sagrađena 1913. godine na mjestu manje starije crkve koja datira iz 1857. godine. Ima oblik jednobrodne građevine s četvrtastom apsidom od klesana kamena.

Nad vratima crkve se nalazi kameni križ, a na sredini pročelja velika osmerokraka rozeta. Kameni zvonik s piramidom nalazi se kod apside. Crkva svetog Roka je bila oštećena u potresu koji se dogodio 1962. godine, ali je popravljena za župnika don Dušana Vukovića popravljena, sredstvima iz ostavštine pokojnog LJUBICE MIMICA 1987. godine. Tada je sagrađen mramorni oltar i ambon.

Oltar je podignut i posvećen svetom Roku 24. kolovoza 1987. Kip svetog Roka i drugi kipovi obnovljeni su 1989. godine. U crkvi se nalazi više slika, pa je 1990. godine župnik don Stipe Žuro u njoj otvorio galeriju sakralne umjetnosti. Naknadno je crkva obogaćena i mnogim drugim slikama koje, prema nekima, ne odgovaraju sakralnosti prostora.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetog Roka Mimice
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala