Crkva Svetog Vida Lokva Rogoznica

# Crkva Svetog Vida Lokva Rogoznica

Srednja dalmacija

Mimice

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Vida Lokva Rogoznica



Ova malena crkva je sagrađena na samom vrhu planine iznad sela Lokve-Rgoznice.

Nalazi se na 639 metara nadmorske visine, a sagrađena je na mjestu stre crkve, koju nadbiskup Cosmi spominje 1687. godine, neposredno nakon oslobađanja od Turaka. To znači da je moguće kako je crkva podignuta prije turske okupacije, vjerojatno u 15. stoljeću kako to drže stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu.

Polu-bačvasti svod nekada je bio pokriven kamenim pločama, a u novije vrijeme cementom. Takav je slučaj i sa apsidom. Crkva svetog Vida je duga 7 metara, a široka gotovo 4 metra. Donji zid je 20 cm kraći. Bila je oštećena za vrijeme Drugog svjetskog rata, a zbog svog položaja više je puta stradala od groma, kao i od snažnog potresa 1962. godine. Djelomično je popravljena 1992. godine, za župnika don Jure Žure. Tada je obnovljena tek toliko da se u njoj može služiti sveta misa, a potpuna obnova crkve svetog Vida je izvršena 1998. godine, za župnika don Ivana Babića. Tada je postavljen novi krov, podignuta je nova kamena preslica za jedno zvono, te uredila unutrašnjost, okoliš i prilazni put, a sve to uz pomoć većeg broja donatora i helikoptera Hrvatske vojske iz Divulja koji je dovozio materijal.

Svečev kip, koji se prije obnove crkve nalazio u župnoj crkvi, sada je vraćen u obnovljenu crkvu. Crkva je od 1972. godine proglašena spomenikom kulture četvrte kategorije, što znači da ima lokalno značenje.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetog Vida Lokva Rogoznica
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala