Crkva Sv. Ante i Sv. Roka Podstrana

# Crkva Sv. Ante i Sv. Roka Podstrana

Srednja dalmacija

Podstrana

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Ante i Sv. Roka Podstrana



Još jedna stara crkva u Podstrani - Crkva svetog Ante Padovanskog.

Ova crkva je sagrađena 1666. godine, što govori i natpis uklesan iznad južnih vrata. Današnja je crkva s dvije lađe, ali se na temelju dokumenata zaključuje da je prvotno imala samo jednu lađu.

Crkva svetog Ante Padovanskog je prije 1748. godine pregrađena debelim zidom s dva velika otvora na luk i tako dobila dvije lađe. Taj nutarnji zid crkve bio je potreban radi rasterećenja krova. Tako je stara crkva svetog Roka s jednom lađom pretvorena u crkvu s dvije lađe, od kojih je jedna bila posvećena svetom Roku, a druga svetom Anti, pa se od tada u izvješćima navode kao spojene crkve.

Radi toga odbacuje se mišljenje nekih pisaca koji navode da je današnja crkva svetog Ante od početka bila dvostruka crkva. Nakon vizitacije nadbiskupa Garagnina 1767. godine te dotadašnje dvije spojene crkve redovito se zovu crkva svetog Ante, kako se zove i danas. Crkva ima dva krova na dvije vode i pokrivena je pločom. U sjevernoj lađi je oltar svetog Ante, a u južnoj oltar svetog Roka. Zvonik na preslicu za tri zvona naknadno je sagrađen.

Masivni zvonik sa završnom piramidom i otvorima na luk na katu za zvona nalazi se s južne strane crkve, a podignut je 1886. godine. Točnije, te godine su postavljena zvona, ili čak i godinu ranije. Crkva je u tlocrtu nepravilni kvadrat, dužina pročelja je 11 metara, sjevernog zida nešto više od 9 metara, južnog gotovo 9 metara, a istočnog zida, odnosno začelja blizu 11 metara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Ante i Sv. Roka Podstrana
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala