Kula Kamerlengo Trogir, povijest, cijene ulaznica, radno vrijeme

# Kula Kamerlengo Trogir, povijest, cijene ulaznica, radno vrijeme

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna

Trogir je maleni mediteranski gradić poznat po kulturnim atrakcijama koje od 1997. čine dio svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.
Tijekom odmora i kampiranja, uz uživanje u prirodi, moru i prelijepom pogledu svuda okolo, svakako bi trebali obići stari dio grada i otkriti kulturne atrakcije. Trogir u tom smislu ima mnogo toga za ponuditi.

Gradska jezgra priča svoju bogatu povijest. Već na prvi pogled dobit ćete dojam da ovaj grad živi jako dugo, i da je igrao važnu ulogu u prošlim vremenima i razvoju trgovine morskim putem.

U očuvanoj povijesnom centru Trogira nalaze se brojne znamenitosti, a jedna od njih je svakako i kula Kamenlergo. Opisat ćemo je u kratkim crtama.

Kula Kamerlengo


Kula je sagrađena u 15. stoljeću, a za njenu izgradnju zaslužan je Marin Radoj. Nekoć je bila vojna utvrda, dok je danas preuređena u pozornicu za ljetne koncerte i predstave. S vrha se pruža prekrasan pogled uz romantičan ugođaj prošlih vremena. Rado je posjećena i svi vole doći da vide stare zidine kule.

Svojim položajem i oblikom, kula ponosno pozira i svojom siluetom daje Trogiru jedan poseban izgled.

Kamerlengo se nalazi na jugozapadnom rubu grada Trogira, u samom kutu zidina.

Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja 14. stoljeća, a zidine dobivaju današnje oblik nakon dolaska mletačke vlasti. Za gradnju je bio konzultiran državni inženjer Lorenzo Picino, a izvedba je povjerena protomagistru Marinu Radoju. Tvrđava je građena od 1420. do 1437. godine, a služila je za smještaj mletačke vojne posade.

Zanimljivo je da se na sjeverozapadnoj strani današnje tvrđave nalazi Batarija, igralište HNK Trogira.

Kula je odlično posjećena, pa imamo veliki broj gostiju svake godine koji uživaju u razgledavanju i proučavanju povijesti grada. U periodu kada je otvorena za javnost, mnogi gosti prođu unutrašnjim prostorijama i dive se načinu gradnje, ali i pogledu sa kule koji seže prema gradu ili prema moru.

Cijena ulaznice za odrasle iznosi 25 kuna, za djecu 20, a za grupe veće od deset ljudi 20 kuna po osobi. Svakako vrijedi kupiti ulaznicu i tako, iz prve ruke, vidjeti zanimljive detalje koje kula čuva čitavo vrijeme.

Objekti u blizini: Nogometno igralište "HNK Trogir 1912.", Glorijet maršala Marmonta, Kula Sv.Marka, Konoba Štorija, Kapasanta, restoran "Piccolo ponte"

Kula Kamerlengo Trogir, povijest, cijene ulaznica, radno vrijeme
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala