# Šibenik činjenice i što posjetiti

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
lokacija
Šibenik
02.10.2017. 10:08 dodajeJure K.

Šibenik Taxi
Ljepota je riječ koja uvijek može ići u istu rečenicu s prekrasnim Šibenikom. Nije to grad zanimljiv samo onima koji ga prvi put vide, nego iznova iznenadi i one koji njegovim ulicama hodaju svakoga dana, koji su ovdje rođeni i žive. Mnogi su rekli da je šibenski kanal jedinstven na svijetu. Pa zaista jest. Ako ga promatrate sa šibenske rive odmah se uvjerite o kakvom se prirodnom fenomenu radi i ne samo to. Pogled vam bježi još dalje i htjeli biste vidjeti sve. Otoke i svjetionike. Brodove koji plove. Pogledom ne možete zadovoljiti sve svoje želje. Jer toliko toga ima. Zlarin i Prvić dva su najbliža otoka Šibeniku i tamo ćete osjetiti dah mediterana, vidjeti stare kamene kuće, crkve. Borove i masline. Vrijedne ljude koji se spremaju u ribolov ili u polje. Žirje i Kaprije još su dalje. Prekrasne uvale i čisto more bijeg su od gradske vrućine, ali odličan izbor za izlet u jesen ili proljeće. Osim redovnih trajektnih linija, na šibenskoj rivi čekaju vas i šibenski taxi prijevoznici koji će vam ispuniti želju i prebaciti vas gdje god želite. Nemojmo zaboraviti ni svjetioniku na izlazu iz kanala i staru šibensku Jadriju koja je zadržala izvorni izgled i oblik identičan onome iz prošlog stoljeća kada je izgrađena i otvorena kao kupalište Šibenčana.

Šibenik zidine - Katedrala svetog JakovaVratimo se natrag u grad. Kupola katedrale sv. Jakova odmah će vam privući pažnju i potražit ćete put prema njoj. Možete kroz stari dio grada i kaleleargu ili rivom pa stepenicama gore. Juraj Dalmatinac svojim je rukama izgradio čudo, poznato danas u cijelom svijetu i zaslužno što se ime Šibenika nikada nije prestalo spominjati – Katedralu Sv. Jakova.

Na istom mjestu je i vijećnica, u blizini muzej i crkveni muzej. Šibenske crkve ostavština su velike i snažne povijesti grada. Tvrđave su četiri. Bogatstvo grada koje će biti iskorišteno još i bolje kada se žičarom i eskalatorom povežu, praktički u jedno. Barone je već uređen kao muzej i restoran za sve goste. Sv. Mihovil najljepša je europska pozornica, a u kanalu sv. Nikola službena je svjetska kulturna baština. Na Šubićevcu je još jedna, sv. Ivan koja će također biti obnovljena, uređena i otvorena za goste. Na sve tvrđavama koje možete obići u samo jedan dan rado će vas povesti voozači Šibenik taxi službe. I na sve od njih iz centra grada možete doći vrlo brzo.

Što posjetiti u ŠibenikuNa području Šibenika dva su nacionalna parka. Krka čiji slapovi, jezera, biljni i životinjski svijet privlače stotine tisuća, ako ne i milijune gostiju godišnje. Tu je u blizini drevni grad Skradin. Drugi nacionalni park su Kornati. Otoci, stijene, hridi, najljepše more. A na kopnu očuvana povijest i tradicija s minimalnim ali dovoljnim uplivima modernoga, u smisli smještaja ili ponekog restorana.Skradinski buk

Još su neka prekrasna mjesta u okolici. Šibenski taksisti kažu da najviše voze prema Primoštenu, Rogoznici. Šibenik je grad brojnih ljetnih festivala. Ali i Tisno na nešto više od 20 kilometara od centra Šibenika ljeti nudi ludu zabavu za mlade. Šibenski taksisti i u tom smjeru obavljaju veliku većinu posla.

Šibenik - Zemljipisni položaj i druge zanimljivosti

Šibenik je grad kulture, tradicije, sporta. Imena kao što su Dražen Petrović, Arsen Dedić. Pa više u povijest, Antun i Faust Vrančić. Teško ćemo ih nabrojati sve. Nitko od njih dok je bio živ nije prestao voljeti svoj Šibenik. A vole ga danas svi koji ovdje žive. A zavole ga oni koji ga barem jednom posjete.

Šibenik Solaris plaža


Šibenik Solaris Beach
Šibenik činjenice i što posjetiti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.