# Skriveni raj na zemlji - Nacionalni park Brijuni

Istra

Pula

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili nadogradi ovaj članak, napiši novi. Registracija nije neophodna
12.01.2017. 18:54
 
Nacionalni park Brijuni, iako poznat kao rezidencija maršala Josipa Broza Tita, predsjednika nekadašnje Jugoslavije, imaju puno više od toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Samo 3 km od istarske obale, Brijuni glase kao oaza biljnog i životinjskog svijeta, kojeg čini oko 700 vrsta biljaka i oko 250 vrsta ptica. Uz specifičnu faunu koja je nastala krčenjem šuma i njihovim pretvaranjem u prostrane livade, tu je i flora na koju je velikog utjecaja imao i ljudski faktor koji je životinjski svijet obogatio brojnim uvezenim vrstama koje originalno nisu bile na ovom staništu. Može se reći da Brijuni predstavljaju sklad prirode i čovjekovog utjecaja na nju.

Od interesantnih brojki valja izdvojiti 14 otočića koji se protežu na oko 7.4 km² površine, dok površina cijelog nacionalnog parka iznosi oko 34 km². Najveći otok, Veliki Brijun, zauzima oko 75% ukupne površine. Zanimljiva je činjenica da Brijuni nisu oduvijek bili otoci što nam govori dubina Fažanskog kanala od samo 12 metara. Naime, prije desetak tisuća godina, Brijuni su bili sastavni dio istarske obale.

Kažu da video govori puno više od teksta, pa pogledajte ovaj zanimljiv uradak koji prikazuje „Skriveni raj na zemlji – Nacionalni park Brijune“:Osim očaravajuće prirode, Brijuni ne zaostaju na kulturno-povijesnom aspektu, što ih svrstava u 3. po redu najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj. Neka mjesta koja ne smijete propustiti su vidikovac na Ciprovcu, mauzolej obitelji Kupelwieser te brojni kamenolomi, poput Kochovog ili Čufarovog kamenoloma. Evidentirani su brojni arheološki lokaliteti koji datiraju od prvog neolitskog naselja u zaljevu Soline do modernog razdoblja kada nastaju velika imanja s luksuznim vilama.

Važan period za Brijune predstavlja razdoblje od 1947. do 1980. kada Brijuni postaju službena predsjednička rezidencija Josipa Broza Tita, pri čemu dolazi do preporoda Brijuna koji postaju svjetski poznati. Uz izgradnju brojnih novih luksuznih objekata, obnovljeni su i stari, a uređeni su mnogi parkovi i šume. U ovom razdoblju Brijune posjećuju najpoznatiji svjetski državnici, a održani su i neki važni politički sastanci, što Brijunima daje posebni značaj.

Danas su Brijuni razvijena turistička destinacija, pa svojim gostima imaju za ponuditi brojne sadržaje. Ako ste ljubitelji životinja, preporučamo da posjetite safari park na sjevernom dijelu Velikog Brijuna koji sadrži brojne vrste životinja koje nisu specifične za ovu lokaciju. Unutar ovog parka se nalazi i etno park koji predstavlja tradicionalno istarsko seosko gospodarstvo.

Jedino što vam preostaje jest da posjetite Brijune, jer smo sigurni da ćete u ovom skrivenom raju pronaći nešto za sebe.

 
Skriveni raj na zemlji - Nacionalni park Brijuni
Hrvoje Matić
je vlasnik apartmana >
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.