Crkva Sv. Roka Primošten

# Crkva Sv. Roka Primošten

Sjeverna dalmacija

Primošten

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Roka PrimoštenPrema pisanju don Krste Stošića, crkvu svetog Roka u Primoštenu opisat ćemo u sljedećih par redaka teksta:

Na samom ulazu na poluotok nalazi se Crkva sv. Roka, vrijedan kulturni spomenik. Ispred crkve je podignut spomenik svećeniku don Ivanu Šariću.

Pred vratima Staroga Sela ili van Sela, izvan zidina, bila je crkva posvećena Gospi od Milosti i sveti Špiridijonu kog je naš svijet zvao Špirijun.

Bila je to mala crkvica koja je kasnije proširena i produžena, a spominje se 1553. godine i 1787. godine.

Nigdje nije spomenuta kao glavna župna crkva.

To je bila zasigurno grobljanska crkva jer je tada bila blizu groblja pa su se u njoj održavale sprovodne svete mise i molitve za pokojnike.

Prijašnja ili prva Crkva Gospe od Milosti prestala se tako zvati 1680. godine jer je dograđena, povećana i ponovo posvećena, ali sada svetom Roku na čast što je Primošten oslobodio od kuge.

Valjda su se Primoštenci zavjetovali svetom Roku da ih oslobodi od kuge.

Crkva svetog Roka spominje se 1680. godine i 1686. godine po dvojici Čobanovih – Mihovilu i Mati – koji su Crkvi svetog Roka ostavili nešto novca.

Prvi dan po blagdanu Velike Gospe 16. kolovoza vjernici u crkvi svetog Roka štuju i slave istoimenog sveca jutarnjom i večernjom svetom misom i mole ga da ih sačuva od svih, a naročito od kužnih bolesti (što je u prošlosti bio čest slučaj na ovim našim prostorima).

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Crkva Sv. Roka Primošten
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala