Župa Crkva Blažene Djevice Marije Žalosne Špansko

# Župa Crkva Blažene Djevice Marije Žalosne Špansko

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Župa Crkva Blažene Djevice Marije Žalosne Špansko



Gradnja crkve je započela na Malu Gospu, 8. rujna 1981. godine. Projektirao ju je ing. Valdemar Balley, a građevinska dozvola je izdana 15. lipnja 1981. godine.

Podrumski dio crkve je završen krajem 1983. godine i od tada se koristi za bogoslužje. Sama crkva je blagoslovljena 1986. godine, od kada se koristi za bogoslužje, iako nije u potpunosti dovršena.

Crkva je proglašena trajnim spomenom NEK-a, Nacionalnog euharistijskog kongresa. U središnjem dijelu oltara stoji uklesan zaziv „Dođi Gospodine Isuse“ iz Ivanova Otkrivenja i hrvatski pleter.

Crkva je posvećena 6. svibnja 1990. godine, a posvetio ju je nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić koji je župu i osnovao.

Zvona za crkvu su blagoslovljena 22. studenog 1994. godine, u podrumu crkve, a blagoslovio ih je dr. Tomislav Ivančić, kanonik i profesor na KBF-u. Prvi put su zvona zazvonila nakon Svete mise u 11 sati, a tijekom Svete mise su podignuta na zvonik crkve. Godine 1987. upravu župe preuzima velečasni Antun Prpić, a od rujna 1999. godine do rujna 2012. godine Stjepan Rusan iza kojeg je upravljanje župom preuzeo velečasni Mato Matić.

Na stepinčevo, 10. veljače 2011. godine zagrebački nadbiskup i metropolit Josip kardinal Bozanić, proglasio je novu župu koja je nastala odvajanjem od župe BDM Žalone Špansko i župe Bezgrješnog Začeća BDM Oranice. Novoosnovana župa za zaštitnika ima blaženu Ivanu Merza.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Župa Crkva Blažene Djevice Marije Žalosne Špansko
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala