Crkva Sv. Jeronim Zagreb

# Crkva Sv. Jeronim Zagreb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Sv. Jeronim Zagreb



U nedjelju 29. Rujna 1996. godine, nova crkva svetog Jeronima svečano je blagoslovljena, a blagoslovio ju je nadbiskup Franjo kardinal Kuharić.

Tada se pristupilo postupnom uređenju i kompletiranju unutrašnjosti crkve. U svetištu je postavljen novi oltar, svetohranište, ambon i krstionica. Sve je urađeno od mramora oblikovanog u obližnjoj klesarskoj radioni. Tu je i veliko raspelo ponad oltara.

U podnožju oltarne menze umjetnik Petar Dolić donosi prikaz posljednje večere, urađen kao odljev od mjedi. Vrata svetohraništa na kojima je istaknut križ s granom masline i ribom, koji je također urađen tehnikom odljev od mjedi, koji je djelo akademskog kipara Anđelka Odaka.

Unutrašnjost crkve ispunjena je novim hrastovim klupama s tri stotine sjedećih mjesta.

Na svodu je postavljen luster, unikatan rad od mjedi, složen u obliku križa, u skladu s tlocrtom crkve. Luster je promjera  3x3 metra i težine oko 200 kilograma.

U apsidi svetišta crkve postavljen je vitraj s prizorom Emausa, kada učenici prepoznaju Uskrslog Gospodina u lomljenju kruha. Djelo je to, kao i vitraji Križnoga puta i prizori iz Marijina života na prozorima u lađi crkve, akademskog umjetnika Josipa Botteri Dinija.

Veliki vitraj o Mariji prikazuje Navještenje i rođenje Isusovo, uzašašće Mariijino i Duhove - Mariju Majku Crkve.

Kako se slika svetog Jeronima iz stare crkve nije uklapala u ambijent novoizgrađene župne crkve, akademski slikar Jeronim Tišljar izrađuje lik svetog Jeronima u staklu kao interakciju s arhitekturom. Svetog Jeronim koji je preveo Sveto pismo s grčkog na latinski jezik dolazi u susret vjerniku noseći u desnoj ruci Bibliju, a  kažiprstom lijeve ruke, čuvajući pero, upućuje na Utjelovljenu riječ Božju - Isusa Krista - kojega simboliziraju  A i W - prvo i zadnje slovo grčke abecede, to jest Isus - početak i Svršetak svega stvorenoga.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Sv. Jeronim Zagreb
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala