Crkva Uznesenja BDM Zagreb - Stenjevec

# Crkva Uznesenja BDM Zagreb - Stenjevec

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Uznesenja BDM Zagreb - Stenjevec



Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije jedna je od mnogih zagrebačkih župa, i nalazi se u zapadnom dijelu Zagreba.

Ako gledamo po vremenu nastanka, ova župa spada među mali broj najstarijih zagrebačkih župa. Njezina povijest (prema podacima koje imamo) seže do u prvu polovicu 14. stoljeća. Prvi podatak o crkvi Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, kao o župnoj crkvi, datira iz 1344. godine u popisu župa Zagrebačke biskupije koji je iste godine sastavio gorički arhiđakon Ivan i uvrstio ga u statut Zagrebačkog kaptola.

Sadašnja crkva posvećena je 7. svibnja 1769. godine.

Ako gledamo umjetnine, možemo izdvojiti gotički drveni kip koji krasi unutrašnjost crkve – kip Stenjevečke Gospe. O vrijednosti kipa možda najbolje govori podatak da je bio sastavni dio izložbe Umjetnost od prethistorije do naših dana koja je bila otvorena u Parizu 1971. godine.

Prema lokalnoj predaji, kip je doplovio Savom na drnu, pa puk često ovaj Marijin kip naziva i Majka Božja Drnovečka.

Druga umjetnina znatne spomeničke vrijednosti je veliko drveno raspelo koje najvjerojatnije potječe iz prve polovice 17. stoljeća. Prema nekim naznakama, ovo je raspelo prvotno bilo dio cjeline glavnoga oltara zagrebačke katedrale.

Na području Stenjevca ljudi su živjeli već u prethistorijskom razdoblju, dok se prvo značajnije (veće) naselje razvilo u antičko doba.

Arheološka istraživanja u Stenjevcu započela su potkraj 19. stoljeća, kada je pronađena antička nekropola s ukupno 128 grobova. Na temelju dosadašnjih istraživanja možemo zaključiti da je naselje iz rimskog doba u Stenjevcu egzistiralo u 1. i 2. stoljeću. U Stenjevcu su pronađeni i ostaci materijalne kulture ranoga srednjeg vijeka. Radi se o slavenskom ženskom nakitu koji datira iz 7. stoljeća.

Arheološki nalazi svjedoče i o groblju iz razdoblja od 10. do 12. stoljeća.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Uznesenja BDM Zagreb - Stenjevec
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala