Crkva Duh Sveti Zagreb - Jarun

# Crkva Duh Sveti Zagreb - Jarun

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Duh Sveti Zagreb - JarunHrvatski salezijanski provincijalat obavijestio je Nadbiskupski duhovni stol 17.3.1975. godine, o situaciji i potrebi za osnutkom nove župe odcjepljenjem od svete Ane u Rudešu. Još 1968. godine kardinal Franjo Šeper razmišljao je o tome, a i tadašnji upravitelj župe svete Ane radio je na tome. Čak je pismeno predložio da župa nosi naziv Duha Svetoga ili svetog Dominika Savija.

Duhovni stol odgovorio je dopisom kao odgovor Hrvatskom salezijanskom provincijalatu pod brojem 675/1975 od 11.4.1975. godine gdje se kaže: župa Svetoga Duha Gajevo – Jarun formalno je proglašena župom 1971. godine, kao i ostale novoosnovane župe na proširenom teritoriju Zagreba.

Upravitelj župe svete Ane, gospodin Nikola Zubović, i Sekreterijat unutarnjih poslova – Trešnjevka sa datumom od 18.9.1975. godine kažu da će se od 4. prosinca u prostorijama Jaruna, Galijske 8, vršiti redovita vjerska djelatnost RKT župe Duha Svetoga Gajevo – Jarun.

Druge nedjelje Došašća 7. prosinca 1975. godine prvi put služi se služba Božja.

Prema listu poslušnosti br. 292/75 od 18.8.1975. godine, za župnog upravitelja predložen je gospodin Zvonko Krištić. List poslušnosti potpisao je provincijal Nikola Pavičić.

Prvo kršteno dijete u župi jest Danijel Osrećki i to 28. prosinca 1975. godine.

Provincijal Milan Litrić je 1980. godine podnio zahtjev Skupštini grada za izdavanje urbanističkih uvjeta za vjerski objekt u Dugoratskoj ulici. Na dan 22. veljače te iste godine (na sedmu nedjelju u godini) župnik je obavijestio župljane o mogućem privremenom smještaju pastoralnog centra u Pešćanskoj 19, jer će kuća u Galijskoj 8 biti rušena zbog glavnog kolektora za ovo područje.

Na datum 29. ožujka 1981. godine, župljani bivaju obaviješteni da je za 10. travnja predviđen rok za preseljenje u Pešćansku. Predviđen je privremeni smještaj, ugovor je potpisan na dvije godine.

Svi daljnji datumi idu ka 18. kolovozu 1981. godine, kada je dobivena građevinska dozvola za izgradnju nove crkve. Radovi na izgradnji započeli su 9. listopada 1981. godine.

Kamen temeljac je blagoslovio pomoćni zagrebački biskup dr. Đuro Kokša. Misa se održala uz veliko mnoštvo vjernika u Pešćanskoj u 9 sati, a zatim se pošlo na gradilište gdje je bio blagoslov.

Posveta crkve obavljena je 5. rujna 1982. godine, a posvetu je obavio nadbiskup dr. Franjo Kuharić uz asistenciju vrhovnog poglavara Eugidija Viganoa, regionalnog savjetnika g. Ruđer Vanscveren, provincijala Milana Litrića, a ujedno i župnika, te novog provincijala Ambrozija Matušića te brojnih svećenika.

Od 8. studenog 2009. godine župna crkva postaje svetište Svete Mati Slobode.

Crkva Duh Sveti Zagreb - Jarun
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala